Sze Fei-Nur Izzuddin tidak mampu menangani kecekapan Ji Ting


CHENGDU: Kelincahan pemain ganda lelaki China, He Ji Ting dalam set penentu perlawanan keempat antara China dan Malaysia dalam separuh akhir telah terbukti sebagai faktor utama kekalahan pasangan Malaysia, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani, semalam.

Dengan Malaysia tertinggal 2-1 kepada China, Sze Fei-Nur Izzuddin diharapkan untuk menyelamatkan situasi dan mengekalkan harapan Malaysia untuk mengakhiri kemarau gelaran Thomas Cup selama 32 tahun dengan meraih tempat ke final hari ini.

Walaupun pasangan ganda nombor 15 dunia menunjukkan harapan dengan memenangi set pertama 21-18, Ji Ting dan rakan pasangannya Ren Xiang Yu membuat kebangkitan untuk memenangi dua set seterusnya 21-19, 21-12, dan mengesahkan China mara ke final dengan kemenangan 3-1 di tempat sendiri.

Pengarah Latihan Akademi Badminton Malaysia, Rexy Mainaky, berkata Ji Ting layak diiktiraf sebagai pemain terbaik perlawanan kerana pengawalannya terhadap permainan, mengekang cabaran dari Sze Fei-Nur Izzuddin dan membawa pasukannya ke final menentang Indonesia, yang mengalahkan Taiwan 3-0 dalam pertandingan separuh akhir lain.

“Pasangan ganda kedua, Sze Fei-Nur Izzuddin, bermula dengan baik tetapi dalam set kedua dan ketiga, semasa titik penting, mereka menjadi stagnan dan China berjaya memanjangkan perlawanan sehingga akhirnya menjana manfaat untuk lawan,” katanya kepada media Malaysia apabila dijumpai di hotel pasukan hari ini.

BACA JUGA: Pencarian Malaysia untuk kejayaan berakhir dengan kekalahan di separuh akhir oleh China

Sementara itu, Rexy berkata juara dunia ganda lelaki 2022, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, terjebak dalam gaya bermain pasangan nombor satu dunia, Liang Wei Keng-Wang Chang, membawa kepada kekalahan dalam set pertama perlawanan kedua 15-21 tetapi mereka bangun semula untuk mendapatkan satu-satunya mata Malaysia dengan kemenangan, 21-12, 21-17.

Walau bagaimanapun, Rexy menuntut agar pasangan ganda kebangsaan teratas bermain lebih teguh dan konsisten menjelang Olimpik 2024 setelah hampir menduga pasangan China mendapatkan mata demi mata walaupun mempunyai kelebihan yang selesa dalam set ketiga, sebelum berjaya frustrasi tuan rumah.

Mengenai persembahan pemain tunggal profesional, Lee Zii Jia, Rexy berkata nombor 10 dunia masih memberikan tekanan kepada pemain teratas China, Shi Yu Qi, sebelum kalah dalam set pertama 19-21, tetapi lawan menunjukkan persembahan cemerlang untuk memberikan China kelebihan awal dengan kemenangan mudah 21-5 dalam 39 minit.

Walaupun mengambil kelebihan awal dalam perlawanan ketiga, pakar ganda Indonesia mengakui bahawa persembahan Jun Hao merosot kerana tidak mampu menahan serangan dari pemain tunggal kedua China, Li Shi Feng, selepas beliau membaca gaya bermain Malaysia, memberikan kelebihan kepada pasukan tempatan dengan kemenangan 21-17, 21-10.

Rexy berkata suasana pasukan tetap positif walaupun nasib tidak berpihak kepada mereka semalam.

BACA JUGA: Hari ini bukan hari kita – Nur Izzuddin

“Saya dapati pasukan ini sangat padu (semangatnya). Kekecewaan ada, tetapi tidak terlalu teruk. Saya harap mereka boleh bangun semula dalam kejohanan akan datang, termasuk Kejohanan Malaysia lebih awal bulan ini dan Olimpik Paris 2024,” katanya.

Malaysia memulakan kempen Kumpulan D dengan kemenangan 5-0 ke atas Hong Kong hari Sabtu lalu dan Algeria pada hari Ahad tetapi gagal menjadi juara kumpulan selepas kalah 2-3 kepada Denmark pada hari Selasa.

Pada hari Khamis, pasukan kebangsaan menewaskan Jepun 3-1 untuk mencapai separuh akhir untuk kali pertama dalam lapan tahun.Source link

Leave a Reply