Guru tadika di Malaysia didakwa melakukan penderaan terhadap murid, 5Seorang guru tadika di Vietnam sedang dipertikaikan oleh orang awam selepas beliau terekam duduk di atas seorang kanak-kanak berusia lima tahun sambil memaksa dia makan oren.

Menurut portal berita bodu365.cn, guru tersebut dikenali sebagai Lam Thi Bach Nga yang memiliki tadika Ti Bo di Bandar Ho Chi Minh telah tertangkap basah melalui kamera keselamatan pada 11 April.

Rakaman menunjukkan Lam memukul budak lelaki tersebut sebelum dia mendorongnya ke bawah dan duduk di atasnya untuk memaksa dia makan buah tersebut.

Akibat insiden itu, ibu bapa budak itu mendakwa bahawa dia menangis dalam tidur dan telah menggesa ibu bapa lain untuk memindahkan anak-anak mereka ke tadika lain.

Ibu budak tersebut, Thanh Hong, menyatakan kesedihannya terhadap insiden itu dan mengaku gemetar apabila pertama kali melihat klip video tersebut.

Beliau juga menambah walaupun kesihatan fizikal anaknya kini stabil, dia masih gelisah dan tidak senang.

Selain itu, video juga memperlihatkan guru yang sama mendorong seorang budak lelaki lain ke sudut kelas.

Beliau menumbuk mukanya dan melanjutkan dengan memukul kepalanya dengan objek plastik, yang adalah hukuman untuk merosakkan mainan.

Diketahui bahawa guru yang terlibat cuba menawarkan pampasan kepada keluarga budak lelaki lima tahun tersebut, tetapi gagal mencapai penyelesaian.

Laporan tersebut tidak menekankan hukuman apa yang akan diterima oleh guru tersebut sebagai akibat dari tindakannya.

Menyusul kejadian itu, pihak berkuasa tempatan Vietnam telah memerintahkan kepada tadika itu untuk menangguhkan operasinya selepas skandal tersebut terbongkar.

Selain itu, pihak berkuasa juga mencadangkan agar ibu bapa memindahkan anak-anak mereka ke tadika lain.Source link

Leave a Reply