Nine Kuatkan Pertahanan Gelar Malaysia di Kazakhstan


KUALA LUMPUR: Persatuan Hoki Malaysia (MHC) bersandar kepada sembilan pemain yang telah mengetengahkan pasukan hoki lelaki dalam rumah memenangi edisi terdahulu untuk mempertahankan gelaran di Piala Asia 2024 di Taldykorgan, Kazakhstan dari 21 hingga 25 Mei.

Pengerusi Jawatankuasa Hoki dalam Rumah MHC, Shurizan Mansor berkata senarai penuh 12 pemain untuk kejohanan ini termasuk tiga penambahan baru: pertahanan Muhammad Aminuddin Mohd Zain dan Shazril Irwan Nazli, serta penyerang Abdul Khaliq Hamirin.

“Perlawanan tahun ini lebih mencabar disebabkan format yang berbeza. Juara dan naib juara bagi kedua-dua kumpulan akan bermain ronda tambahan untuk menentukan pasukan yang akan layak ke final. Kedua-dua pasukan yang sampai ke final akan secara automatik layak ke Piala Dunia 2025.

“Jika Malaysia sampai ke final, ia akan menjadi pencapaian bersejarah kerana akan menjadi kali pertama kita layak ke Piala Dunia. Ini kemungkinan akan menarik lebih perhatian dan sokongan untuk pasukan,” katanya dalam kenyataan oleh MHC hari ini.

Jurulatih ketua pasukan hoki dalam rumah lelaki kebangsaan, Mohd Rodzhanizam Mat Radzi berkata pemilihan pemain didasarkan kepada kemahiran teknikal dan taktikal individu, kecergasan, semangat pasukan dan disiplin.

Malaysia berada dalam Kumpulan B bersama tuan rumah Kazakhstan, Oman dan Indonesia. Kumpulan A turut menampilkan Iran, Thailand, Singapura dan Tajikistan.

Di ronda kedua, dua pasukan teratas dari setiap kumpulan akan diletakkan dalam Kumpulan C, manakala pasukan yang lain akan diletakkan dalam Kumpulan D.

Dua pasukan teratas dalam Kumpulan C akan bersaing dalam final selepas ronda kedua.

Malaysia telah membuat sejarah dalam edisi 2022 di Bangkok dengan memenangi gelaran Piala Asia pertama mereka, menewaskan Iran yang meraih gelaran lapan kali 3-2 dalam penentuan penalti selepas kedua-dua pasukan seri 4-4 dalam masa biasa.

Berikut adalah senarai 12 pemain daripada pasukan hoki dalam rumah lelaki kebangsaan yang akan bertanding dalam Piala Asia 2024 di Taldykorgan, Kazakhstan dari 21 hingga 25 Mei:

1. Mohd Khairul Afendy Kamaruzaman Penjaga gol

2. Mohamad Hazrul Faiz Ahmad Sobri Penjaga gol

3. Muhammad Najmi Farizal Jazlan Pertahanan

4. Muhammad Aminuddin Mohd Zain Pertahanan

5. Muhammad Aslam Mohamed Hanafiah Pertahanan

6. Shazril Irwan Nazli Pertahanan

7. Muhammad Firdaus Omar Pemain tengah

8. Muhammad Izham Azhar Pemain tengah

9. Norsyafiq Sumantri Penyerang

10. Muhammad Ashran Hamsani Penyerang

11. Faridzul Afiq Mohd Penyerang

12. Abdul Khaliq Hamirin PenyerangSource link

Leave a Reply