KBS mahu carian bakat sukan berterusan di peringkat negeriKANGAR: Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bertujuan untuk memastikan bahawa program mencari bakat dan pembangunan terus dilakukan di peringkat negeri, terutamanya untuk sukan yang berpotensi untuk memenangi pingat di pentas antarabangsa.

Menteri Hannah Yeoh berkata sukan seperti berbasikal dan renang adalah antara sukan yang bersinar di Olimpik, Sukan Komanwel dan Sukan Asia tetapi sukan-sukan ini memerlukan bakat baru untuk mengekalkan prestasi mereka.

“Saya telah meminta semasa mesyuarat SUKMA (Sukan Malaysia) agar semua Exco Belia dan Sukan negeri memberi kepentingan yang sama kepada sukan wanita. Jika Majlis Sukan Negeri mengabaikan atau tidak memperuntukkan bajet untuk sukan wanita, bakat-bakat kita akan terbuang sia-sia.

“Saya harap semua negeri akan memberi tumpuan untuk mencari jurulatih dan menyediakan program khas untuk paip. Ia adalah pembaziran jika kita berhenti di Pandelela dan Dhabitah (Datuk Pandelela Rinong dan Nur Dhabitah Sabri),” katanya dalam sidang media selepas mengunjungi kolam renang di Kompleks Sukan Tuanku Syed Putra di sini hari ini.

Hannah menekankan bahawa penyebaran maklumat kepada orang ramai mengenai program sukan perlu ditingkatkan, terutamanya untuk sukan yang kurang diberi tumpuan di sekolah, seperti renang dan berbasikal.

Selain itu, Hannah menggesa semua kerajaan negeri untuk memperuntukkan dana yang mencukupi untuk port folio sukan mereka bagi menyokong pembangunan sukan dan mencari bakat.

“Saya percaya setiap negeri mempunyai dana yang mencukupi untuk mengupah jurulatih bagi acara seperti paip. Jadi, saya telah meminta dalam perancangan bajet untuk tahun depan bagi memastikan bahawa port folio sukan dan belia di peringkat negeri diberikan keutamaan.

“Saya rasa ini adalah panggilan kebangkitan apabila Pandelela dan Dhabitah tidak berjaya layak untuk Olimpik. Sukan mengikuti formula yang sangat mudah: anda melabur dalam sukan, dan anda akan melihat hasilnya. Tetapi kita tidak boleh selalu bergantung kepada Pandelela dan Dhabitah…kita perlu menghasilkan atlit baru.

“Mencari bakat sangat penting, oleh itu saya katakan kepada negeri-negeri, dan semua Ketua Menteri dan Menteri Besar mesti melabur wang dalam port folio sukan. Saya telah dengar bahawa beberapa negeri mempunyai bajet kurang daripada RM1 juta untuk port folio sukan. Bagaimana Exco Belia dan Sukan dapat melaksanakan program dengan kurang daripada RM1 juta?” tambahnya.Source link

Leave a Reply