Hospital kerajaan menyuarakan kekurangan doktor, keletihanHospital kerajaan yang kekurangan kakitangan telah menjadi isu yang berulang kali berlaku sejak akhir-akhir ini dengan jumlah pesakit yang meningkat dan kurangnya doktor yang ada untuk merawat pesakit-pesakit ini yang mengakibatkan waktu menunggu yang lebih lama.

Baru-baru ini, satu posting di Facebook menyorot isu ini selepas satu notis bertulis tangan dipaparkan di sebuah hospital kerajaan yang dipercayai berada di Kedah menjadi viral kerana rayuannya yang putus asa.

Notis tersebut menyatakan hospital tersebut kekurangan doktor dan menganggarkan bahawa pesakit mungkin perlu menunggu selama lima jam untuk pemeriksaan atau konsultasi mereka.

Notis yang ditulis di papan putih tersebut menambah bahawa doktor-doktor telah terlalu bekerja sehingga mereka rebah dan lapan doktor lain masih berada di talian walaupun sakit, menaruh nyawa pesakit mereka sebelum diri sendiri.

ALSO READ: Penyelesaian Isu di Kementerian Kesihatan

Tidak hanya itu, notis tersebut juga menyatakan bahawa beberapa doktor di hospital tersebut telah meletak jawatan dengan sesetengah pergi bekerja di pusat rawatan kesihatan swasta.

“Kami ingin melayan rakyat tetapi kami juga manusia. Kami letih dan sakit. Kami harap semua memahami. Kami sangat minta maaf,” bacaan notis tersebut.

Straits Times melaporkan bahawa sistem penjagaan kesihatan awam Malaysia sedang berjuang kerana jumlah doktor semakin berkurangan, terutama pegawai perubatan.

Bilangan tersebut telah merosot sejak tahun 2019 dengan bilangan pegawai perubatan dikurangkan sebanyak 50%, dengan data yang dilaporkan oleh The Star menunjukkan 6,134 pegawai perubatan pada tahun 2019 dan 3,271 pada tahun 2023.

ALSO READ: Dr Dzulkefly: Cadangan Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan akan dirujuk kepada Kabinet

Jurucakap kumpulan hak doktor kontrak, Muhammad Yassin, menegaskan bahawa kekurangan ini telah diramalkan pada tahun 2021.

“Sebenarnya, ini adalah trend global di mana generasi baru lebih cenderung kepada bidang bukan sains. Oleh itu, kita memiliki kurang graduan perubatan dan kurang graduan perubatan baru.

“Di Malaysia, ini lebih diperburuk oleh isu sistem kontrak yang telah menghantui negara sejak 2016,” katanya.

Dikatakan bahawa sistem kontrak ini menyebabkan doktor dibayar gaji yang “signifikan” lebih rendah dan tidak menikmati manfaat bekerja untuk kerajaan.

ALSO READ: Penempatan bagi pelantikan tetap: KKM menerima 1,843 rayuan

Sementara itu, Presiden Persatuan Perubatan Malaysia, Azizan Abdul Aziz, menyebut penurunan jumlah doktor hospital kerajaan juga disebabkan oleh penurunan jumlah pelajar perubatan yang sejajar dengan pelaksanaan sistem kontrak.

Beliau juga menyeru Kementerian Kesihatan untuk lebih terbuka dalam berkongsi data mengenai bilangan pekerja kesihatan bagi “menghasilkan perencanaan sumber manusia kesihatan yang lebih berkesan,” seperti yang dikutip.Source link

Leave a Reply