Syarikat China Mendedahkan Peranti Permainan Genggam Pertama Dikuasakan Oleh Intel Lunar Lake.Sebuah syarikat China yang dikenali sebagai Weibu nampaknya telah mengungguli ramai dengan mendedahkan lebih awal peranti genggam gaming terbarunya yang dikuasakan oleh Intel. Dan ia bukan hanya dikuasai oleh sebarang cip Intel, tetapi oleh cip yang belum dilancarkan oleh pembuat cip itu, iaitu cip Lunar Lake.

Peranti genggam gaming yang didakwa dikuasai oleh Lunar Lake, yang secara rasminya dipanggil GP10, adalah PC gaming genggam 11-inci, dan syarikat ini akan mempamerkannya di Computex tahun ini. Tentu saja, ia bukan peranti genggam gaming pertama yang dikuasakan oleh cip Intel. Anugerah itu kini dimiliki oleh MSI Claw yang pertama kali mendapat perhatian semasa CES 2024.

Weibu bukanlah nama yang luas dikenali dalam dunia PC gaming, terutamanya dalam ruang peranti genggam gaming. Syarikat ini terutamanya dikenali untuk menyediakan perkhidmatan OEM dan ODM, bermaksud ia membuat produk di bawah kontrak untuk pelanggan mereka untuk membekalkan semula dan menjual.

Tiada banyak butiran mengenai GP10 dikuasai Lunar Lake pada masa ini, sekurang-kurangnya selain saiz paparan dan cip yang menggerakkannya. Walau bagaimanapun, dengan warisannya, kita boleh menjangkakan konsol ini menyokong RAM LPDDR5, mungkin SSD M.2 2280 NVMe Gen4, dan mungkin Wi-Fi 7 dan sambungan Bluetooth terkini. Kita hanya perlu menunggu sehingga Computext untuk mengetahuinya.

(Sumber: PCWorld, Videocardz)Source link

Leave a Reply