Pandangan Seorang Kriminologis Terhadap Serangan Balai Polis Ulu TiramSerangan ke stesen Ulu Tiram oleh seorang penyerang tidak dikenali (kini telah dikenal pasti) pada awal pagi Jumaat telah menyentap dan menggemparkan seluruh negara hingga ke dasarnya. Ramai telah memberi komen mengenai sama ada ini adalah serangan yang dirancang atau satu kejadian terpencil. Sebelum seseorang boleh menyusun dan membentuk idea baru tentang serangan ini, adalah penting untuk mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai latar belakang dan sejarah penyerang.

Penyerang itu tidak mempunyai rekod jenayah dan oleh itu bukan seseorang yang terkesan pihak polis. Namun, mengingatkan bahawa bapa penyerang adalah seorang ahli Jemaah Islamiyah yang dikenali pada tahun 90-an dan 2000-an, timbul soal samada pemikiran ideologi keganasan boleh wujud dan berkembang sepanjang masa atau terus berkembang.

Serangan oleh penyerang itu mungkin juga berasal dari tahun-tahun kemarahan, dendam, dan kekecewaan terhadap pihak berkuasa yang membesar dengan menyaksikan penahanan bapa dan kesusahan keluarga yang telah menghasilkan serangan ganas di stesen polis Ulu Tiram yang menyebabkan kematian dua polis konstabel dan melukakan serius seorang koperal polis.

Berita yang menyatakan bahawa penyerang dan adik-beradiknya tidak menerima pendidikan formal dan diajar di rumah oleh bapa mereka menetapkan teori pembelajaran yang menerangkan bagaimana orang menyerap, memproses, dan mengekalkan maklumat dan dipengaruhi oleh pengajaran tuan mereka, bapa dalam kes ini. Oleh itu, pengaruh oleh tuan mereka adalah tidak dapat dielakkan.

Walaupun pengajaran di rumah di Malaysia dibenarkan, ia hanya merupakan satu keistimewaan dan bukannya hak. Pengajaran di rumah di Malaysia hanya diberikan kepada ibu bapa yang mempunyai anak dengan masalah kesihatan kronik dan memerlukan penjagaan rapat oleh penjaga. Pengajaran di rumah yang disebut dalam laporan berita mungkin mengacu kepada pengajaran di rumah secara informal yang memberikan kekebalan kepada guru pengajaran di rumah, bapa dalam kes ini. Ini menimbulkan soalan lanjut seperti pemisahan bapa dari ideologi keganasan, proses penyatuan semula bapa dan ahli keluarga, sebab pengajaran di rumah, penyatuan semula sosial mereka dengan komuniti sekitar, dan status sosioekonomi mereka.

Dari sudut pandang kriminologi, teori pembelajaran sosial menegaskan bahawa orang belajar menjadi agresif dengan mengamati orang lain bertindak agresif untuk mencapai sesuatu matlamat atau diberi ganjaran hasil terus dari perbuatan keganasan. Oleh itu, individu boleh menjadi agresif dengan meniru contoh teladan. Tindakan penyerang mungkin dan boleh dijangka oleh ahli keluarga atau orang yang mungkin mengenali dia. Dalam kes ini, kita boleh menduga bahawa serangan mungkin telah diperkuat secara bersifat tak langsung oleh penyerang dari pembelajaran yang telah dia amati atau pelajari.

Tanpa mengambil kira apa motivasi yang ada, serangan itu telah jelas menunjukkan bahawa jenayah boleh berlaku secara tiba-tiba dan pada masa di mana kita paling rentan. Sementara kita berusaha menuju keadilan sosial dan pemerkasaan, kita perlu bersedia untuk bertindak balas terhadap risiko ideologi keganasan dan ancaman. Dalam hal ini, kita tidak boleh hanya bergantung kepada pihak berkuasa tetapi perlu mengambil peranan sebagai warganegara untuk memastikan bahawa ahli keluarga, saudara-mara, dan jiran kita adalah terkawal dan tidak membawa ancaman kepada masyarakat.

Penulis Dr. Haezreena Begum Abdul Hamid adalah seorang ahli kriminologi dan Timbalan Dekan (Ijazah Pascasiswazah) di Fakulti Undang-Undang, Universiti Malaya.Source link

Leave a Reply