FIFA dan AFC akan membantu Persatuan Bola Sepak Palestin.


KUALA LUMPUR: FIFA, badan pemerintah bola sepak dunia, dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) akan memberikan bantuan yang diperlukan oleh Persatuan Bola Sepak Palestin (PFA), kata ahli jawatankuasa eksekutif AFC, Datuk Hamidin Mohd Amin.

Hamidin, yang juga presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), berkata isu Palestin adalah antara topik utama perbincangan semalam semasa Kongres AFC ke-34, dengan semua wakil AFC menyatakan kesedihan mereka atas tragedi yang sedang berlaku di kalangan rakyat Palestin, yang telah merenggut nyawa pemain bola sepak, pegawai dan pengamal media.

“Kongres AFC juga bersetuju menerima usul dari beberapa ahli untuk memansuhkan had tiga terma bagi jawatan presiden dan ahli jawatankuasa eksekutif. Ini bermakna tidak ada lagi sebarang had yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan di laman Facebook FAM hari ini.

Kongres AFC juga memperkenalkan satu set empat pertandingan dinamik berjenama AFC, iaitu Elite Liga Juara AFC (ACL Elite), Liga Juara Wanita AFC (AWCL), Liga Juara AFC Dua (ACL Dua) dan Liga Cabaran AFC (ACGL).

Beliau juga menginformasikan bahawa lima teras yang dicadangkan oleh FIFA – merangkumi Peraturan dan Hukuman, Tindakan di Padang, Tuduhan Jenayah, Pendidikan dan Suara Pemain – untuk memerangi perkauman dalam bola sepak, mendapat sokongan daripada 211 wakil konfederasi, dan bahawa Brazil telah dipilih untuk menjadi hos Piala Dunia Wanita 2027.

Hamidin telah memimpin delegasi Malaysia ke Kongres FIFA ke-74 hari ini, dan Kongres AFC ke-34 semalam di Bangkok, Thailand.

Beliau juga berkongsi bahawa Mattias Grafstrom telah dilantik secara rasmi sebagai setiausaha jeneral FIFA menggantikan Fatma Samoura selepas mesyuarat Majlis FIFA ke-28 pada 15 Mei, tambahnya bahawa majlis juga mengemaskini beberapa pertandingan, termasuk Piala Dunia Futsal Wanita 2025 di Filipina, Kejohanan Bola Sepak Bawah-17 Lelaki tahunan di Qatar dari 2025 hingga 2029, dengan Asia mendapat sembilan slot, bersama dengan Piala Dunia Bawah-17 Wanita tahunan di Maghribi dari 2025 hingga 2029, dengan Asia mendapat empat slot.

“Sementara itu, Piala Dunia Bola Pantai 2025 akan diadakan di Seychelles. Majlis FIFA juga meluluskan beberapa peraturan baru mengenai pertandingan,” tambahnya.Source link

Leave a Reply