TSMC Bakal Mula Pengeluaran Massa Untuk Node 3nm yang Lebih Baik Nanti Tahun ini


TSMC baru-baru ini mengumumkan bahawa nod proses N3P yang dioptimumkan untuk prestasi akan memasuki pengeluaran besar-besaran pada separuh kedua tahun ini. Proses baharu yang lebih baik ini mengikut rapat selepas pengenalan berjaya kilang saat ini, proses N3E 3nm, dan merupakan penyusutan optik yang dikatakan akan memberikan kecekapan dan ketumpatan transistor yang lebih baik.

Menurut AnandTech, TSMC mengatakan bahawa mereka sudah melihat hasil pengeluaran yang “hebat” dengan nod proses 3nm generasi kedua mereka. “N3E memulakan pengeluaran berat dalam suku keempat tahun lepas, seperti yang dirancang,” kata seorang eksekutif TSMC dalam acara itu. “Kami telah melihat prestasi hasil yang hebat pada produk pelanggan, jadi produk mereka dipasarkan seperti yang dirancang.”

Fabrikasi Cip TSMCFabrikasi Cip TSMC

Kerana N3P merupakan penyusutan optik dari N3E, nod proses baru sepatutnya sesuai dengan pendahulunya dalam hal blok IP, peraturan proses, dan metodologi reka bentuk, setidak-tidaknya. “Kami juga telah berjaya memberikan teknologi N3P,” kata eksekutif TSMC. “Ia telah lulus kelayakan dan prestasi hasil hampir sama dengan N3E. [Teknologi proses] ini juga telah menerima penutupan hadapan pelanggan produk dan akan bermula dalam pengeluaran pada separuh kedua tahun ini. Disebabkan dengan [kelebihan PPA] N3P, kami menjangkakan kebanyakan penutupan hadapan untuk N3 akan menggunakan N3P.”

(Sumber: AnandTech, Techspot)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih kemas kini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply