Kilang Tesla di Shanghai Menghantar 947,000 Kenderaan pada tahun 2023


Kilang Tesla di Shanghai, kilang giganya pertama di luar Amerika Syarikat, menghasilkan 947,000 kenderaan pada tahun 2023, menurut laporan pengeluaran dan penghantaran syarikat itu untuk tahun 2023 yang dikeluarkan pada hari Rabu.

Syarikat itu berkata jumlah itu merupakan peningkatan sebanyak 33 peratus daripada tahun sebelumnya. Ia menambah bahawa lebih separuh daripada lebih 1.8 juta kenderaan elektrik Tesla yang dihantar secara global pada tahun lalu berasal dari kilang Shanghai.

Mampu menghasilkan kereta dalam masa kurang daripada 40 saat, kadar tempatan komponen kereta yang digunakan dalam kilang Shanghai Tesla telah melebihi 95 peratus. Pada tahun 2023, Tesla Gigafactory Shanghai menghantar lebih daripada 600,000 kenderaan elektrik ke pasaran China.

Kilang Shanghai telah berkembang menjadi pusat eksport utama Tesla secara global. “China telah terus memperbaiki tahap pembukaannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan Tesla adalah saksi dan penerima manfaat,” kata Tao Lin, naib presiden Tesla, sambil menambah bahawa dasar pembukaan China, konsep pembangunan maju, dan persekitaran perniagaan yang baik telah mencipta peluang besar untuk syarikat-syarikat dan bahawa pasaran China adalah “mesti” untuk pembangunan Tesla.

Tesla terus meningkatkan pelaburannya di Shanghai dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Syarikat itu secara rasmi melancarkan projek kilang mega baru, yang mampu menghasilkan 10,000 Megapacks setahun, pada hujung Disember tahun lalu. Projek baru ini dijadualkan untuk bermula pada suku pertama tahun 2024 dan mula menghasilkan pada suku keempat.Source link

Leave a Reply