Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menggambarkan laporan media asing mengenai pemotongan subsidi bahan bakar sebagai tidak beretika dan mengatakan tiada keputusan akhir dibuat di peringkat kabinet mengenai isu tersebut.

Anwar berasa hairan dengan laporan negatif oleh media jiran dan antarabangsa yang beliau katakan terus menyerang dengan berita negatif, beliau memberi contoh isu pembangunan kasino (di Johor) yang dibincangkan tetapi tidak sampai kepadanya yang telah menjadi topik panas, terutamanya sebelum pilihan raya kecil tersebut.

Mengenai penarikan subsidi diesel, Anwar mengatakan bahawa walaupun terdapat perbincangan awal, tetapi tiada keputusan akhir mengenai tarikh pelaksanaan. Kaedahnya perlu diterangkan. Prinsipnya adalah supaya tidak membebankan rakyat, tambahnya.

“Kita terima prinsip kebebasan (media) tetapi terdapat etika berdasarkan fakta. Mengutip maklumat perlu dari sumber yang boleh dipercayai. Ini adalah perkara dasar yang memerlukan kerajaan memberi notis dan membuat pengumuman,” katanya.

Semalam, The Straits Times melaporkan bahawa Malaysia merancang untuk memotong subsidi bahan bakar sebagai sebahagian dari langkah reformasi ekonomi.

Laporan tersebut mengutip sumber industri dan kerajaan yang mendakwa harga diesel akan dipatok mengikut harga pasaran dalam minggu-minggu selepas pilihan raya kecil Kuala Kubu Baharu pada 11 Mei.

Ia juga mendakwa bahawa langkah tersebut akan diikuti dengan peningkatan beransur-ansur dalam harga runcit petrol.Source link

Leave a Reply