Pelakon Malaysia dituduh memakai rantai salibBiasa bagi selebriti untuk dikritik untuk apa sahaja yang mereka kata atau lakukan di depan awam. Baru-baru ini, netizen menuduh pelakon tempatan Amelia Henderson memakai rantai dengan rantai salib, mencetuskan sentimen agama.

Pengacara televisyen itu dilihat memakai rantai dalam video TikTok baru-baru ini bersama seorang pelakon tempatan lain. Namun, sebuah posting di X oleh @farahxnnies menunjukkan bahawa rantai di rantai Amelia dikatakan adalah rantai berbentuk penari balet.

“Jujurlah, saya tidak memahami mengapa begitu ramai mengutuk Amelia kerana rantai di TikTok. Cuba lihat dengan betul – ini bukan “T” (tanda salib) tetapi rantai penari balet,” Anis menulis dalam postnya.

Jelmaan tempatan yang mengomentari posting Anis kebanyakannya bersetuju dengannya, mencatatkan bahawa rantai yang diikat di sekeliling rantai Amelia tidak mempunyai persamaan dengan rantai berbentuk salib.

Selepas kontroversi itu, Amelia sendiri baru-baru ini berkongsi semula posting Anis di X, menyatakan kekecewaannya mengenai perkara yang dibesar-besarkan.

“Begitu banyak perkara buruk berlaku di dunia ini dan ada orang yang terbabit dengan rantai?” kata penyanyi tersebut.

“Adakah anda tidak malu? Biarkan saya bersendirian,” katanya.

Netizen di bawah posting pelakon itu menyatakan sokongan mereka dan juga menyatakan sentimen kekecewaan dan frustrasi yang sama.

AMELIA Henderson satu rayuan terhadap perintah untuk membayar lebih RM200,000 sebagai ganti rugi kepada A. Aida.Source link

Leave a Reply