F&N Berada di Kaki Tetap Untuk Melalui Cabaran Komoditi


Konglomerat makanan dan minuman akan melihat ladang tenusu terintegrasi mereka, F&N AgriValley, memasuki fasa pembersihan tanah dan persediaan tapak apabila tapak bangunan ladang tenusu hampir siap, dengan rancangan pertama lembu tenusu berada di dalam jadual untuk mencapai tarikh sasaran pertama ladang pada awal tahun 2025.

Pada bulan Februari tahun ini, F&NHB mengumumkan rancangan untuk membina kilang di Zon Ekonomi Khas Suvannaphum, Cambodia, melalui pelaburan anggaran sekitar US$37.5 juta (RM179.5 juta) untuk memperkukuhkan perniagaan produk tenusu Kumpulan melalui anak syarikat baru, F&N Foods (Cambodia) Co., Ltd. Inisiatif ini merangkumi penyewaan 32,200 meter persegi tanah, pembinaan kemudahan, dan pemilikan jentera untuk menghasilkan krim minuman manis. Langkah strategik ini seiring dengan perkembangan semulajadi perniagaan, dipacu oleh kejayaan eksport ke Cambodia.

“Dengan memperlocalisasikan operasi di Cambodia, kami ingin meningkatkan kestabilan rangkaian bekalan kami sambil juga menyumbang kepada komuniti tempatan melalui penciptaan pekerjaan. Pengembangan ini mencerminkan komitmen kami terhadap pertumbuhan mampan dan pembangunan ekonomi sosial yang positif di kawasan di mana kami beroperasi,” komen Lim.

Lim Yew Hoe, Ketua Pegawai Eksekutif, menyatakan keyakinan dalam kekuatan kewangan Kumpulan dan kedudukan aliran tunai yang kukuh. Beliau menekankan aliran menaik pemulihan ekonomi di Malaysia dan Thailand, sebahagian disumbang oleh kembalinya pelancong.

“Dengan prestasi separuh pertama tahun ini sangat tertumpu pada jualan perayaan, kami berhati-hati terhadap prestasi separuh kedua,” kata Lim.

Mengenai prospek selepas laporan pendapatannya, kumpulan tersebut tetap berhati-hati dan mudah menyesuaikan diri dengan perubahan pasaran dan pergerakan geopolitik dan makroekonomi yang lebih luas. Lim menyatakan beliau menjangkakan cabaran dengan kos bahan mentah yang semakin meningkat seperti gula, beras, jelatin, dan serbuk koko tetapi telah mengambil langkah-langkah untuk menangani cabaran ini sebagai komoditi tersebut.

Selaras dengan prestasi Kumpulan, Lembaga mengisytiharkan dividen sementara berkadar 30 sen setiap saham (2023: 27.0 sen) untuk tahun kewangan yang berakhir pada 30 September 2024. Dividen ini berjumlah sekitar RM110.0 juta akan dibayar pada 31 Mei 2024.Source link

Leave a Reply