Penyelamatan penalti oleh Kokubo pada minit tambahan menentukan kejuaraan untuk Jepun


DOHA: Jepun telah mengangkat Piala Asia Bawah 23 tahun selepas mengalahkan Uzbekistan 1-0 pada hari Jumaat, penyelamatan penalti di minit kecederaan oleh Leo Kokubo menjadikan trofi untuk pasukan Go Oiwa.

Pengganti Fuki Yamada memberi keunggulan kepada Jepun apabila dia menghantar tembakan ke sudut bawah gol Uzbekistan pada minit ke-91, tetapi satu tangan oleh Hiroki Sekine memberi peluang kepada Uzbekistan untuk membawa perlawanan ke masa tambahan.

Kokubo, bagaimanapun, terjun ke kanannya untuk menghalang sepakan penalti Umarali Rakhmanaliev dan mendapatkan kejuaraan kedua bawah 23 tahun mereka sejak 2016.

Jepun dan Uzbekistan memasuki perlawanan akhir di Stadium Jassim bin Hamad, Doha setelah menuntut dua daripada tiga tempat Asia di Olimpik Paris pada musim panas, dengan kejohanan ini berfungsi sebagai perlawanan terakhir benua untuk Sukan.

Iraq menduduki tempat ketiga pada hari Khamis dengan kemenangan masa tambahan ke atas Indonesia, yang akan bermain dengan Guinea pada 9 Mei dalam perlawanan play-off untuk tempat terakhir di akhir.

$!- AFPPIX

– AFPPIXSource link

Leave a Reply