Tien Chen mencetuskan kemenangan menakjubkan Taiwan ke atas Denmark.


CHENGDU: Taiwan mencatat kejutan terbesar dalam Piala Thomas 2024 setakat ini dengan mengalahkan salah satu pasukan teratas dalam kejohanan iaitu Denmark, dengan kemenangan meyakinkan 3-1 dalam perlawanan separuh akhir hari ini, memastikan penampilan separuh akhir pertama mereka.

Kemenangan itu melihat Taiwan menyertai Malaysia, China dan Indonesia dalam separuh akhir yang dijadualkan esok di mana Malaysia akan berhadapan dengan China dan Indonesia menanti Taiwan.

Dalam perlawanan hari ini, Chou Tien Chen, yang merupakan nombor 14 dunia, berjaya membawa kemenangan Taiwan apabila dia beraksi selama 68 minit untuk mengalahkan nombor satu dunia Viktor Axelsen dengan skor 21-19, 14-21, 21-19, memperoleh mata pertama bagi negaranya di Pusat Sukan Teknologi Tinggi Chengdu.

Berkata selepas perlawanan, Tien Chen yang berusia 34 tahun itu berkata tidak ada strategi khas untuk mengalahkan pemain Denmark; sebaliknya, dia menikmati setiap pukulan dan rali sepanjang perlawanan pembukaan dan menambah bahawa kemenangannya telah memberi inspirasi kepada seluruh pasukan.

Selepas kemenangan Tien Chen, Lee Yang-Wang Chi-Lin meneruskan momen baik tersebut dan berjaya dalam perlawanan berganda lelaki pertama dengan mengambil hanya 37 minit untuk menumpaskan pasangan veteran Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen, 21-14, 21-15 untuk memperoleh mata kedua negaranya.

Walau bagaimanapun, nombor empat dunia Anders Antonsen memberikan sedikit harapan kepada Denmark dengan mengurangkan defisit kepada 2-1 apabila beliau datang dari pengurangan satu set untuk menewaskan Lin Chun-Yi 14-21, 21-10, 21-14 dalam masa 72 minit.

Momen penentu bagi Taiwan berlaku dalam perlawanan keempat apabila Lee Jhe-Huei-Yang Po-Hsuan, muncul memberi tiket separuh akhir kepada Taiwan dengan menewaskan Rasmus Kjaer-Frederik Sogaard, 23-21, 21-18.

Jhe-Huei menarik kesuksesan luar biasa mereka kepada kekalahan mengejut Axelsen di tangan Tien Chen lebih awal, menyatakan bahawa itu adalah faktor utama dalam kemenangan besar mereka hari ini.

Rekod terbaik Taiwan sebelum ini dalam kejohanan pasukan badminton yang paling bergengsi di dunia adalah mencapai separuh akhir tiga kali sebelum ini pada tahun 2016, 2018 dan 2022.

Menghadang Taiwan adalah Indonesia apabila mereka menewaskan Korea Selatan 3-1, dalam aksi separuh akhir lain hari ini.

Indonesia bermula dengan baik apabila Anthony Sinisuka Ginting memberikan mata pertama kepada pasukannya apabila beliau bangkit dari kekalahan dalam set pertama untuk menewaskan Jeon Hyeok Jim, 14-21, 21-16, 21-16.

Korea Selatan menyamakan kedudukan apabila Kang Min Hyeuk-Seo Seung Jae, pasangan nombor dua dunia, cemerlang dalam pertarungan mereka menentang Muhammad Shohibul Fikri-Bagas Maulan, menang 21-15, 21-12, sebelum Jonatan Christie mendahului untuk Indonesia dengan menewaskan Cho Geonyeop 17-21, 21-17, 21-10.

Pasangan baru Fajar Alfian-Daniel Marthin menyempurnakan kemenangan bagi Indonesia apabila mereka mengatasi Ki Dong Ju-Kim Won Ho 21-12, 21-13 dan membantu juara 14 kali bergerak ke separuh akhir keenam berturut-turut sejak 2014.

Melihat ke hadapan kepada separuh akhir, Fajar berkata mereka tidak akan menganggap ringan cabaran dari Taiwan dan mengakui kedua-dua pasukan mempunyai peluang sama untuk mencapai final pada Ahad.Source link

Leave a Reply