Penyanyi tempatan gagal menaiki penerbangan ke Kelantan walaupun memiliki tiket.Seorang lelaki baru-baru ini terpaksa belajar dengan cara yang sukar bahawa membuat tempahan tiket kapal terbang tidak menjamin tempat duduk. Penyanyi tempatan, Jason Chua baru-baru ini telah membuat tempahan penerbangan dengan syarikat penerbangan tempatan ke Kelantan pada jam 11.10 pagi pada hari Rabu (1 Mei) tetapi mendapati bahawa dia mengalami kesulitan untuk menaiki penerbangan tersebut semasa mendaftar pada jam 9.30 pagi, mengikut post Facebook beliau.

“Pegawai memberitahu saya bahawa kapal terbang akan berlepas seperti jadual tetapi semua tempat duduk sudah diambil. Saya berhujah bahawa membeli tiket kapal terbang termasuk tempat duduk.

“Mereka memberitahu saya bahawa mereka tidak dapat melakukan apa-apa dan hanya boleh membantu saya menukar ke penerbangan lain,” kata Chua dalam post beliau.

Chua kemudian menunggu di kaunter daftar masuk selama 30 minit tetapi penerbangan beliau tetap tidak berubah setelah beliau perasan bahawa kakitangan di kaunter “sentiasa berada di telefon” bercakap dan beliau menghukum kakitangan tersebut atas kelakuan mereka.

Juga ada penumpang lain, yang berasal dari Singapura, beratur di belakang mereka menunggu untuk daftar masuk penerbangan jam 11.10 pagi dan sudah 10.20 pagi.

Bagasi mereka tidak di daftar masuk juga.

“Pegawai syarikat penerbangan memberitahu mereka untuk pergi ke empat atau lima kaunter yang berbeza dan penumpang Singapura tersebut marah kepada kakitangan kerana mereka tersilap penerbangan kerana pintu naik pesawat sudah ditutup.

“Apabila giliran saya untuk menghukum kakitangan, mereka memberitahu saya, ‘Saya akan daftarkan anda segera’,” tambahnya.

Chua menerangkan bahawa kakitangan memberitahunya untuk tinggalkan begnya di kaunter dan akan daftarkan beliau untuk penerbangan seterusnya.

Beliau juga diajar cara untuk membuat aduan secara dalam talian.

“Ingatlah, membeli tiket kapal terbang bukan menjamin tempat duduk. Ia hanya meletakkan nama anda dalam sistem syarikat penerbangan mereka. Mereka boleh memberitahu anda pada bila-bila masa bahawa tiada tempat duduk yang tersedia,” katanya.

Chua juga bertanya kepada kakitangan apa yang akan berlaku jika orang lain mengalami situasi yang sama seperti beliau dan kakitangan tersebut menjawab, katanya, bahawa pelanggan akan diminta untuk “segera membeli tiket baru untuk penerbangan dengan tempat duduk yang ada.”Source link

Leave a Reply