Malaysia di Posisi 107 dalam Indeks Kebebasan Media, RSF Menyatakan Kerajaan Gagal Melindungi Wartawan


Reporters Tanpa Sempadan telah mengeluarkan laporan Kebebasan Media terkini menyatakan bahawa kebebasan media di seluruh dunia terancam oleh golongan yang sepatutnya menjadi penjaminnya – pihak berkuasa politik.

Ini dinyatakan dalam Indeks Kebebasan Media Sedunia tahunan terkini yang dikeluarkan oleh RSF di mana hasil kajiannya berdasarkan fakta bahawa, daripada lima penunjuk yang digunakan untuk menyusun ranking, adalah penunjuk politik yang paling turun, mencatatkan penurunan purata global sebanyak 7.6 mata.

Kerajaan gagal melindungi kewartawanan
RSF menyatakan bahawa jumlah kerajaan dan pihak berkuasa politik yang tidak memenuhi peranan mereka sebagai penjamin persekitaran yang terbaik untuk kewartawanan dan hak rakyat untuk berita dan maklumat yang boleh dipercayai, bebas, dan beraneka. Persatuan tersebut menyatakan bahawa terdapat penurunan yang mengkhawatirkan dalam sokongan dan penghormatan terhadap autonomi media dan peningkatan tekanan dari pihak kerajaan atau pihak politik lain.

Peperangan di Gaza telah ditandai dengan jumlah pelanggaran yang banyak terhadap wartawan dan media sejak Oktober 2023. Lebih daripada 100 wartawan Palestin telah terbunuh oleh Pasukan Pertahanan Israel, termasuk sekurang-kurangnya 22 semasa menjalankan tugas mereka.

Palestin yang dituduh dan di bawah serangan bom Israel yang berterusan, berada di tempat ke-157 daripada 180 negara dan wilayah yang disiasat dalam Indeks Kebebasan Media Sedunia 2024 keseluruhan, tetapi ia berada di kalangan 10 terakhir berkenaan keselamatan bagi wartawan

Tiga buah negara Asia yang berada di bahagian bawah Indeks tahun lepas – Vietnam, China, dan Korea Utara – telah melepaskan kedudukan mereka kepada tiga negara di mana skor politik mereka merudum: Afghanistan, Syria dan Eritrea. Dua negara terakhir menjadi zon tanpa undang-undang bagi media, dengan jumlah wartawan yang ditahan, hilang atau dijadikan tebusan adalah yang tertinggi.

Di rantau Asia-Pasifik, Malaysia diperingkatkan pada kedudukan 107 selepas jatuh 34 tempat dari tahun 2023, kata RSF adalah rantau kedua paling sukar di dunia untuk melaksanakan kewartawanan.

Bagi Malaysia, RSF menyatakan walaupun kerajaan persekutuan mempunyai artileri undang-undang yang draconian untuk mengehadkan kebebasan media, sekatan-sekatan ini digagalkan oleh masyarakat madani yang dinamik.

Pada permukaan, kata RSF, Malaysia kelihatan mempunyai landskap media yang kaya tetapi media negara – agensi berita Bernama dan radio dan penyiaran TV RTM – memberikan pengaruh yang besar dan banyak media utama secara terang-terangan bersifat partisan. RSF termasuk Suara Keadilan, sebuah akhbar yang menyokong Parti Keadilan Rakyat berorientasikan tengah, dan Harakah, sebuah harian yang dibiayai oleh
Parti Islam Se-Malaysia (PAS). Media dalam talian lebih dinamik, dan sesetengah daripadanya, seperti Malaysiakini, Sinar Harian dan The Fourth, menjaga autonomi editorial mereka. Kebanyakan media terumpu di sekitar ibu negara persekutuan, Kuala Lumpur, tetapi terdapat beberapa media tempatan yang dinamik, terutamanya di Timur Malaysia.

POLITIK / PERSEKITARAN POLITIK
Di sini dikatakan kerajaan memberikan tekanan politik yang besar untuk menghalang media dari mengendalikan topik sensitif atau mengkritik ahli politik dan pegawai kerajaan, dan pihak berkuasa telah melecehkan wartawan penyiasat. Monarki adalah topik yang sangat sensitif, begitu juga perbincangan tentang bangsa dan agama. Sebarang bentuk komen atau laporan yang dianggap mengkritik monarki boleh menyebabkan pendakwaan dan hukuman berat, membawa kepada berwaspadaan secara umum mengenai topik tersebut.

UNDANG-UNDANG / PERSEKITARAN PERUNDANGAN
Pada bahagian ini, RSF berkata bahawa perlembagaan menjamin kebebasan media tetapi undang-undang draconian membenarkan pihak berkuasa untuk mengehadkan kebebasan ini dengan mendakwa wartawan sehingga 20 tahun di bawah Akta Hasutan 1948 dan 14 tahun di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972. Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 memberikan pihak kerajaan kawalan ketat ke atas pemberian lesen media, manakala Perintah Darurat “anti-berita palsu” tahun 2021 memberi pihak kerajaan kuasa sewenang-wenangnya untuk menuntut pengeluaran
sebarang laporan yang dianggap “palsu.” Reformasi kehakiman, iaitu cadangan undang-undang kebebasan maklumat dan penubuhan majlis media, sedang berjalan.

EKONOMI / PERSEKITARAN EKONOMI
Menubuhkan media di Malaysia adalah satu urusan berisiko, katanya, terutama kerana kerajaan menggunakan kawalan mereka ke atas sistem pemberian lesen untuk menjalankan dasar editorial yang pro-kerajaan. Pemilikan media sangat terkonsentrasi, dengan hanya beberapa pemilik besar mengancam kemerdekaan dan pluralisme seluruh sektor. Menubuhkan media dalam talian adalah lebih mudah selagi mereka tidak melampaui garis merah yang diisyaratkan oleh kerajaan.

MASYARAKAT / BUDAYA dan MASYARAKAT
Media berbahasa Melayu, yang digunakan oleh majoriti penduduk, lebih terdedah kepada sensoran berbanding media berbahasa Inggeris, Cina, Tamil, atau lain-lain bahasa Malaysia. Walaupun begitu, isu yang berkaitan dengan Islam seperti pertukaran, perkahwinan kanak-kanak, dan murtad, yang semuanya adalah tabu sehingga baru-baru ini, mulai dilaporkan.

KESELAMATAN / KESELAMATAN WARTAWAN
RSF berkata wartawan Malaysia jarang menjadi sasaran serangan fizikal, tetapi beberapa daripadanya dikenakan pelecehan mahkamah atau kempen fitnah. Ancaman terkini terhadap kewartawanan termasuk pendakwaan yang memaksa sasaran untuk menanggung kos undang-undang yang besar, serbuan polis ke agensi media, pelanggaran hak kerahsia sumber wartawan, dan pengusiran wartawan asing atau pemberi maklumat rahsia.Source link

Leave a Reply