Laporan Bank Dunia mengeluarkan isyarat bahaya terhadap sistem pendidikan Malaysia.


Laporan baru dari World Bank, “Membengkokkan Tunas Bambu: Memperkuat Asas Kemahiran,” menggambarkan gambaran yang mengkhawatirkan tentang sistem pendidikan Malaysia.

Walaupun belanja yang signifikan (3.2% daripada KDNK), pencapaian pembelajaran pelajar masih terkebelakangan.

Hanya 58% daripada pelajar di Malaysia mahir dalam membaca pada akhir Darjah 5, jauh lebih teruk berbanding rakan se-negara (34% menghadapi masalah dalam ekonomi serupa).

Baca Juga: Malaysia-Cina untuk memperkukuh kerjasama dalam sektor pendidikan tinggi

Bandingkan dengan Vietnam, sebuah negara dengan sumber yang lebih rendah, yang mencapai keputusan yang lebih baik.

Laporan ini menunjukkan ketidakcekapan yang menghairankan – pelajar Malaysia menghabiskan purata 12.5 tahun di sekolah tetapi hanya belajar setara dengan 8.9 tahun.

Sebaliknya, pelajar Vietnam mencapai 10.7 tahun pembelajaran dalam tempoh yang sama.

Laporan mengenal pasti beberapa punca akar: akses terhad kepada pendidikan kanak-kanak awal yang berkualiti, kesediaan guru, dan kekurangan sistem penjejak prestasi yang kukuh.

Walaupun pendaftaran prasekolah telah meningkat, cabaran masih wujud – keterhadan, kesedaran yang rendah, dan masalah kewangan bagi sesetengah keluarga.

Baca Juga: Memperkukuhkan sistem pendidikan kita

World Bank mencadangkan penyelesaian untuk menangani kebimbangan ini, termasuk memperluaskan akses dan kualiti pendidikan prasekolah, melaksanakan penilaian pembelajaran piawai, dan menyediakan pembangunan profesional berterusan untuk guru berdasarkan amalan terbaik antarabangsa.

Laporan ini merupakan panggilan ketegasan untuk Malaysia mengatasi isu-isu sistemik dan memastikan belanja pendidikan berubah menjadi peningkatan yang berkesan bagi semua pelajar.

Baca Lebih Lanjut: ‘Pendidikan AI di sekolah memerlukan pendekatan berhati-hati’Source link

Leave a Reply