Barangan wanita rosak selepas tiga jam mencari di lapangan terbang.Seorang wanita baru-baru ini berkongsi kisah pahitnya berurusan dengan sebuah syarikat penerbangan selepas dia mendapati kes bicara anaknya rosak selepas dia mendaftar bagasi semasa penerbangan dari Indonesia ke Malaysia.

Untuk menambah garam ke dalam “luka”, barang-barang rosak itu bernilai sekitar RM5,000.

Norishah Jaafar berkongsi kesalahannya dalam pos Facebooknya, menyatakan bahawa dia tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bersama suaminya dan tiga anak dari Indonesia pada pukul 12 pagi (masa tempatan) selepas penerbangan mereka ditangguhkan pada hari Ahad (28 April).

Dia berkata dia mendaftarkan lapan barang yang merupakan beg beg keluarganya tetapi dua kes bicara anaknya dan sebuah beg bagasi telah dilabel sebagai “bagasi berlebihan” dan dinyatakan sebagai barang yang rapuh oleh kakitangan syarikat penerbangan Indonesia sebelum menaiki penerbangan.

Ketika Norishah dan keluarganya membuat jalan mereka ke KLIA, dia hanya mendapati enam beg beg keluarganya dan pembungkus plastik yang digunakan untuk satu kes bicara anaknya dan selipar.

Apabila dia bertanya kepada seorang kakitangan lelaki tentang isu yang dihadapi, dia mendakwa bahawa dia dengan kasarnya memberitahunya bahawa dia “tidak tahu bahawa barangnya akan tiba dalam keadaan begini” dan menyuruhnya menyemak di bahagian bagasi berlebihan kemudian dia dan suaminya bergegas untuk berbuat demikian dan berjaya mendapatkan satu kes bicara.

Dengan kes bicara anaknya yang lain hilang, dia sekali lagi bergegas ke kawasan tuntutan bagasi dan mendapati pembungkus plastik bagi kes bicara anaknya yang hilang dan segera melaporkan kepada kakitangan syarikat penerbangan tetapi diminta untuk menunggu lebih lama dan untuk pulang ke rumah dan menunggu mereka mengembalikan kes bicara yang hilang tetapi Norishah tidak mahu berundur dalam pencariannya.

“Saya merayu kepada (kakitangan) untuk membantu mencari kes bicara Qalesya. Salah seorang kakitangan perempuan memberitahu saya untuk menunggu dua hingga tiga jam sambil memberi arahan kepada kakitangan lain untuk mencarinya di kargo.

“Kami menunggu hingga 2.30 pagi. Sementara itu, saya juga menunjukkan gambar kes bicara kepada kakitangan tuntutan bagasi lain, merayu kepada mereka untuk mencari kes bicara.

“Lima minit kemudian, kakitangan dari bahagian bagasi berlebihan membawa barang-barangan di atas troli dan kami mendapati kes bicara Qalesya dan dua kerusi kecil yang dibalut bersama tetapi mereka tidak dalam keadaan asal,” kata Norishah.

Apa yang menjadikan pengalaman itu lebih teruk ialah apabila seorang kakitangan tuntutan bagasi menerangkan kepada Norishah bahawa kes bicara boleh terjebak di antara mesin konveyor.

Dia juga berkata bahawa laporan untuk barang yang hilang kemudian diubah kepada laporan untuk barang yang rosak oleh salah seorang kakitangan syarikat penerbangan yang juga memberitahunya bahawa dia boleh membuat permohonan untuk tuntutan pampasan, dan bahawa dia boleh membuat tuntutan dengan insurans.

Bukan itu sahaja, kakitangan memberitahunya bahawa laporan beliau tidak akan diluluskan pada masa tersebut kerana sudah larut malam tetapi mendapati bahawa dia boleh dengan mudah membuat laporan secara dalam talian, yang lebih membangkitkan kemarahan ibu tiga anak itu.

Pada pukul 4 pagi apabila semuanya selesai, Norishah terpaksa memberitahu anak perempuannya berkenaan kes bicara yang rosak, meninggalkan peminat panahan berumur 10 tahun itu menangis kerana dia mempunyai latihan dan permainan untuk dihadiri.

Norishah mengemaskini posnya pada hari Isnin (29 April) bahawa syarikat penerbangan tidak menghubunginya dan bahawa dia hanya menerima e-mel yang memberitahunya bahawa laporannya telah diterima.

Hingga hari ini, dia mengatakan bahawa kesnya masih tertangguh, dalam “barisan” disebabkan syarikat penerbangan menangani kes yang lain.Source link

Leave a Reply