Enjin Carian Digembleng oleh ChatGPT dari OpenAI Mungkin Dilancarkan pada 9 MeiPada bulan Februari yang lepas, The Information melaporkan bahawa OpenAI mungkin akan memasuki perniagaan carian internet. Ini dijangka akan dikuasakan, setidaknya sebahagiannya, oleh Bing milik Microsoft. Walaupun perkembangan terkini belum mengesahkan tuntutan tersebut, internet yang dikuasai oleh ChatGPT mungkin akan mula dilancarkan minggu depan.

Pengguna Reddit u/halfstar telah berkongsi bahawa domain search.chatgpt.com dan SSL cert telah dicipta. Secara berasingan, sebuah akaun di X, sebelumnya Twitter, yang dimiliki oleh hos podcast The Neuron tentang AI, telah menyebutkan domain yang sama dengan tarikh 9 Mei yang disebutkan sebelum ini. Pergi ke URL tersebut sekarang tidak menghasilkan ralat “404 tidak ditemui”, untuk apa yang bernilai.

Seperti yang disebut sebelum ini, keupayaan ChatGPT untuk mengambil maklumat dari internet untuk dimasukkan dalam respons terhadap prompt sudah sebahagian dijalankan oleh Bing. Dengan perkara tersebut diingat, adalah masuk akal bahawa enjin carian OpenAI akan melakukan perkara yang sama. Walau bagaimanapun, disebut dalam laporan sebelumnya bahawa usaha tersebut masih dalam peringkat awal, jadi mengambil kurang dari tiga bulan terasa seperti perkembangan yang cukup pantas.

Dengan semua itu, masih belum jelas bagaimana enjin carian internet berdasarkan OpenAI ChatGPT akan menjadi, atau apa namanya akan menjadi. Tentu, terdapat juga persoalan sama ada ia akan mampu bersaing secara bermakna dengan raksasa carian internet yang sedia ada, Google.

(Sumber: Reddit, X)Source link

Leave a Reply