Pengerusi Maxis Tan Sri Mokhzani Bakal Bersara Selepas 15 TahunMaxis telah mengumumkan persaraan Tan Sri Mokhzani Mahathir sebagai Pengerusi pada 30 Jun, selepas berkhidmat selama 15 tahun di syarikat telekomunikasi sebagai pengarah tidak bebas.

Sementara itu, syarikat telah mengumumkan pelantikan Dato Hamidah Naziadin sebagai pengerusi sementara Lembaga Pengarah.

Mokhzani, yang merupakan anak bekas Perdana Menteri Tun Mahathir, berusia 63 tahun dan dilantik pada tahun 2009. Beliau juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Hal Kerajaan dan Regulatori, dan Pengerusi Jawatankuasa Pengeluaran Saham.

Beliau merupakan seorang jurutera petroleum yang berkelayakan. Beliau melanjutkan pelajaran peringkat menengah di University of Tulsa, Oklahoma di Amerika Syarikat, di mana beliau tamat dengan Ijazah Sarjana Sains dalam Kejuruteraan Petroleum.

Mokhzani memulakan kerjaya beliau pada tahun 1987 sebagai Jurutera Operasi Tapak Sumur dengan Sarawak Shell Berhad dan meletak jawatan pada tahun 1989 untuk mengejar peluang perniagaan di Kuala Lumpur. Melalui tahun 1990-2000, beliau terlibat dalam pengambilalihan dan penyusunan semula Tongkah Holdings Berhad dan Pantai Holdings Berhad serta syarikat-syarikat yang berkaitan.

Pada tahun 2001, beliau menubuhkan Kencana Capital Sdn Bhd., sebuah pejabat keluarga, dari mana beliau melabur dalam HL Engineering, sebuah syarikat kejuruteraan minyak dan gas kecil berpangkalan di Lumut, Perak. Kecemerlangan dalam industri ini telah membuatkan HL Engineering berkembang maju dan menjadi Kencana Petroleum Berhad, salah satu syarikat perkhidmatan minyak dan gas terkemuka di Malaysia dengan jangkauan antarabangsa. Kencana Petroleum kemudiannya bergabung dengan SapuraCrest Berhad untuk membentuk SapuraKencana Petroleum Berhad. Beliau juga merupakan Pengerusi Eksekutif Opcom Berhad dari tahun 2008 hingga 2019.Source link

Leave a Reply