Kementerian Pengangkutan: Kamera Dasboard Bukan Wajib.


Bagi pemandu, memasang dashcam adalah satu idea yang baik secara umum. Idea yang begitu baik, sehingga idea untuk menjadikan mereka wajib dipasang pernah diutarakan sebelum ini. Bagi makluman, kementerian pengangkutan belum menjadikannya wajib. Dan mengikut laporan terkini oleh Bernama, tidak ada rancangan untuk menjadikannya wajib.

Laporan itu mengutip menteri pengangkutan Anthony Loke yang berkata bahawa walaupun tidak wajib, “kami menggalakkan pemasangan dashcams terutama dalam kenderaan dari pengeluar-pengeluar”. Beliau juga mengatakan bahawa rakaman dari dashcams “boleh digunakan sebagai bukti siapa yang salah dan siapa yang perlu bertanggungjawab jika berlaku kemalangan”.

Dashcam polisDashcam polis
[Imej: topntp26 / Freepik.]

Kita mungkin lebih lanjut dengan mengatakan bukan sahaja rakaman dashcam berguna untuk menentukan siapa yang salah dalam kemalangan, tetapi juga merupakan bentuk perlindungan diri yang penting. Contohnya satu cubaan penipuan yang berlaku pada tahun 2022, di mana seorang lelaki melonjak ke cermin depan kereta yang baru sahaja belok.

Segera selepas itu, beberapa “saksi” muncul, dengan salah seorang nampaknya merakam kemalangan itu. Orang ramai, termasuk “mangsa” tersebar selepas pemandu itu berkata untuk menunggu polis tiba kerana beliau memasang dashcam.

(Sumber: Bernama, The Sun Daily)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih banyak kemaskini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply