Pasukan wanita kebangsaan dalam acara kayuhan sprint pertama dalam senarai simpanan.


PUTRAJAYA: Pasukan trek berbasikal wanita kebangsaan berada di puncak senarai menunggu untuk Olimpik Paris 2024, yang dijadualkan dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) (Pembangunan Sukan) Jefri Ngadirin berkata pasukan tersebut akan mendapat peluang untuk bertanding di Paris jika salah satu negara yang layak menarik diri dari Sukan empat tahunan itu.

“Kita dapat tahu dari (jurulatih ketua berbasikal kebangsaan) John Beasley bahawa pasukan wanita trek sprint di tempat kesembilan dalam Olimpik dan tempat ke-11 di dunia, menjadikan mereka pasukan simpanan pertama untuk Olimpik Paris.

“John juga mencadangkan agar pasukan trek sprint wanita dimasukkan dalam program Lintasan Cepat di bawah inisiatif Jalan ke Emas (RTG) kerana mereka kini berada di tempat ke-11 di dunia,” katanya kepada wartawan semasa upacara penutupan Bekerja Shop Projek Los Angeles 2028 di sini hari ini.

Pasukan trek sprint wanita kebangsaan terdiri daripada Nurul Izzah Izzati Mohd Asri, Nurul Aliana Syafika Azizan, dan Anis Amira Rosidi.

Nurul Izzah telah layak untuk Olimpik Paris 2024 dalam acara keirin individu dan trek sprint serta begitu juga dengan dua atlet berbasikal trek lelaki kebangsaan – Datuk Mohd Azizulhasni Awang dan Muhammad Shah Firdaus Sahrom.

Sementara itu, Jefri berkata mereka masih menunggu pertemuan jawatankuasa RTG untuk meluluskan cadangan untuk memasukkan Nurul Izzah ke dalam program Lintasan Cepat.

Mengenai Projek Khas LA 2028, Jefri berkata ia merupakan inisiatif di bawah program Lintasan Cepat yang memberi lebih perhatian kepada meningkatkan kelemahan atlet menjelang Sukan Olimpik 2028 di Los Angeles.

“Setiap atlet dalam projek khas yang ditanda untuk Lintasan Cepat mempunyai komponen ini (kelemahan) yang telah dinyatakan oleh jurulatih mereka dan kita akan fokus membantu mereka untuk meningkatkan.

“Sebagai contoh, untuk (Nurul) Izzah dalam acara keirin, kita mahu membantu dia meningkatkan jisim otot dan kekuatan,” katanya, menambah bahawa mereka berharap dapat membantu dia mencapai standard dunia menjelang 2028.

Terlebih dahulu, Beasley, Pengarah Teknikal Lumba Renang Malaysia (MAS) (mengiringi) Bryan Nickson Lomas, dan Pengarah Latihan Persatuan Raket Squash Malaysia (SRAM) Mejar (Bersara) S. Maniam menghadiri bengkel untuk menyampaikan program yang disediakan untuk atlet-atlet mereka.

Sejauh ini, enam atlet kebangsaan telah disenaraikan dalam Program Lintasan Cepat, iaitu penyelam Bertrand Rhodict Lises dan Enrique Maccartney Harold serta pemain squash Ng Eain Yow, S. Sivasangari, Aifa Azman dan Aira Azman.Source link

Leave a Reply