Headphone Beats Solo 4 dan Solo Buds Kini Sah; Bermula dari RM349


Beats yang dimiliki oleh Apple telah melancarkan produk audio terbarunya. Ini termasuklah headphone Solo 4 dan Solo Buds, yang telah disenaraikan di laman web rasmi Apple Malaysia.

Pertama sekali, terdapat Beats Solo 4, yang mempunyai reka bentuk ultraringan berat hanya 217g. Ia juga dilengkapi dengan kusyen UltraPlush, kepala band fleksibel, penyesuai yang boleh disesuaikan, port USB-C yang menyokong penghantaran audio dan cas, serta input analog 3.5 mm untuk mainkan berkabel. Butang “b” di kedua-dua sisi membolehkan anda membuat panggilan atau mengaktifkan pembantu suara anda, dan mengawal jumlah bunyi apabila ditekan di atas atau di bawah butang tersebut.

Dilengkapi dengan pengubah transduser 40mm yang direka khas, headphone baru ini bertujuan untuk memberikan kualiti audio yang luar biasa dengan mengurangkan artefak elektronik, latensi, dan distorsi. Ia menyokong Audio Ruang dengan penjejakan kepala dinamik dan mempunyai mikrofon penunjuk balok yang dikemas kini dengan algoritma pembelajaran bunyi yang cemerlang bagi memastikan panggilan berkualiti tinggi.

apple_Beats Solo 4 Buds officialapple_Beats Solo 4 Buds official
Gambar: Beats

Proses pasangan adalah lancar di kedua-dua peranti iOS dan Android, dengan ciri tambahan seperti akses bebas tangan kepada Siri dan perkongsian audio yang tersedia di iOS. Malangnya, mereka tidak mempunyai kemampuan pengecaman bunyi aktif (ANC).

Video YouTubeVideo YouTube

Solo 4 memiliki hayat bateri yang mengagumkan sehingga 50 jam dengan cas tunggal, dan teknologi Fast Fuel yang menawarkan sehingga 5 jam mainan dari hanya cas 10 minit. Dari segi pilihan warna, headphone baru ini ditawarkan dalam Matte Black, Slate Blue, dan Cloud Pink.

Sementara itu, Solo Buds dikhabarkan sebagai earbud paling kompak Beats hingga kini. Ini ciri-ciri lubang akustik yang direka secara ergonomi dan cerucuk laser untuk meningkatkan prestasi audio sambil mengurangkan tekanan, serta hadir dengan empat saiz penipu telinga untuk sesuai. Setiap earbud dilengkapi dengan pengubah lapisan ganda untuk mengurangkan mikro-distorsi di seluruh kurva frekuensi, memastikan bunyi berkualiti tinggi dengan kejernihan dan butiran yang tidak dikompromi.

apple_Beats Solo 4 Buds officialapple_Beats Solo 4 Buds official
Gambar: Beats

Solo Buds juga mempunyai mikrofon reka bentuk khas dengan algoritma pembelajaran bunyi yang canggih untuk panggilan jelas dalam apa jua persekitaran. Seperti headphone, mereka tidak mempunyai ciri ANC.

Video YouTubeVideo YouTube

Selain itu, earbud baru ini menawarkan pasangan yang lancar dengan kedua-dua peranti iOS dan Android, dan menyokong rangkaian Find My Apple dan Google Find My Device. Sementara itu, kawalan diuruskan utamanya melalui butang “b”, dengan tindakan ketuk tunggal dan tahan panjang yang disokong, boleh dikonfigurasikan melalui Tetapan iOS atau aplikasi Beats.

Solo Buds dikatakan dapat bertahan sehingga 18 jam mainan dengan cas tunggal, manakala teknologi Fast Fuel menyediakan jam tambahan dari cas lima minit cepat. Mereka akan tersedia dalam warna Matte Black, Storm Gray, Arctic Purple, dan Transparent Red.