Apple Akan Memperkenalkan Cara Yang Lebih Mudah Bagi Pengguna iPhone Untuk Bertukar Ke AndroidApple sedang bersiap sedia untuk memperkenalkan cara yang lebih mudah bagi pengguna di Kesatuan Eropah (EU) untuk memindahkan data dari iPhone ke peranti bukan Apple menjelang musim luruh 2025. Pada masa yang sama, syarikat tersebut juga mengumumkan bahawa ia akan membenarkan pengguna untuk memadamkan pelayar Safari yang dimuatkan oleh pertama Apple dari peranti mereka secepat hujung 2024, serta membolehkan pengguna memilih platform pelayaran web pilihan mereka.

Semua ini dinyatakan dalam dokumen yang baru diterbitkan yang mematuhi keperluan Akta Pasaran Digital (DMA) di EU yang baru sahaja berkuat kuasa minggu ini. Dalam dokumen tersebut, Apple menerangkan alat pemindahan yang akan datang sebagai “penyelesaian yang membantu pembekal sistem pengendalian mudah alih membangunkan penyelesaian yang lebih mesra pengguna untuk memindahkan data dari iPhone ke telefon bukan Apple.” Inisiatif lain yang diterangkan termasuk “penyelesaian pertukaran pelayar” yang membolehkan pengguna EU memindahkan data antara pelayar pada peranti yang sama menjelang hujung 2024 atau awal 2025, serta kemampuan untuk menukar aplikasi pelayar web lalai dan memadam Safari pada iOS menjelang Mac 2025.

Apple menambah bahawa rancangan untuk ciri pemindahan data akan berdasarkan alat migrasi sedia ada yang sudah ditawarkan oleh syarikat lain. “Switch to Android” app yang dikembangkan oleh Google yang membenarkan pengguna memindahkan kenalan, foto dan video, aplikasi percuma, teks dan nota dari iPhone ke peranti Android. Namun, ia mempunyai kekangan, di mana beberapa jenis data seperti aplikasi berbayar, bookmark Safari, jam loceng, dan fail-fail lain tidak diubah bawa ke sana. Dijangkakan bahawa penyelesaian yang akan datang dari Apple boleh menangani beberapa daripada kekangan ini.

Tidak dinyatakan secara jelas sama ada ciri-ciri ini akan tersedia secara global atau eksklusif untuk pengguna EU. Walau bagaimanapun, banyak rancangan yang sebelum ini diumumkan oleh Apple, seperti keupayaan untuk menjalankan enjin pelayar selain daripada WebKit serta menjalankan kedai aplikasi pihak ketiga di platformnya, adalah khusus kepada blok. Walau bagaimanapun, terdapat juga mandat yang dikenakan oleh EU yang berlaku secara global, terutamanya keperluan untuk menggugurkan penghubung Lightning milik jenama bagi USB-C pada semua peranti mereka.

(Sumber: Apple, melalui The Verge)Source link

Leave a Reply