Bertepatan dengan perubahan Klang kepada status bandar raya pada 5 Februari, Presiden Majlis Perbandaran Klang (MPK) Datin Paduka Noraini Roslan telah dilantik sebagai mayor pertamanya.

Pelantikan itu diumumkan di laman Facebook MPK semalam, yang mana Setiausaha Negeri Selangor Datuk Haris Kasim menyampaikan surat pelantikan kepadanya, disaksikan oleh Timbalan Setiausaha Negeri (Pembangunan) Datuk Johary Anuar di Bangunan Setiausaha Negeri Selangor.

Sebelum jawatan beliau sekarang, beliau telah menganggotai beberapa jawatan kepimpinan yang ketara, termasuk menjadi Mayor Subang Jaya dan mengawasi peralihan bandarnya menjadi bandar pada Oktober 2020.

Noraini juga pernah menjadi Presiden Majlis Daerah Hulu Selangor pada 2017, sebagai Presiden Majlis Daerah Kuala Selangor (dari 2011 hingga awal 2017), di Majlis Bandaraya Petaling Jaya dari 2010 hingga 2011, dan sebagai Ketua Jabatan Perancangan Bandar MPK (dari 1989 hingga 2010).

Selain pengalaman dalam pengurusan majlis tempatan, beliau juga merupakan seorang perancang bandar yang berkelayakan dengan ijazah sarjana dalam perancangan wilayah dari Universiti North Carolina di Amerika Syarikat.

Sementara itu, exco kerajaan negeri bagi kerajaan tempatan Dato’ Ng Suee Lim berkata penugasan rasmi Klang sebagai bandar diraja pada 5 Februari telah diputuskan selepas persetujuan diraja diberikan oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.

“Surat kelulusan daripada Duli Yang Maha Mulia baginda menyatakan bahawa Klang akan menjadi bandar pada 23 November 2023.

“Kabinet juga mengesahkan pengesahan ini dan mengikuti penerbitan piagam diraja dari Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah,” katanya kepada Selangor Journal apabila dihubungi.

Pada 26 Julai tahun lalu, Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming berkata Putrajaya akan menyediakan RM10 juta untuk membangunkan Majlis Bandaraya Klang, yang menjadi bandar ke-20 negara, dan kerajaan negeri akan mengalokasikan RM5 juta secara berasingan ke majlis bandaraya baru tersebut.

Keputusan kerajaan untuk menjadikan Klang sebagai bandar keempat di Selangor selepas Petaling Jaya, Shah Alam, dan Subang Jaya telah diputuskan semasa mesyuarat Kabinet pada 25 Julai tahun lalu.Source link

Leave a Reply