Lebih ramai atlet kebangsaan dijangka layak ke Olimpik Paris 2024


KUALA LUMPUR: Diharapkan lebih ramai atlet Malaysia berjaya layak untuk Sukan Olimpik 2024 di Paris, di mana sehingga lapan pemain badminton dijangkakan layak selepas ranking kelayakan ditutup selepas Kejohanan Antarabangsa Finland 2024 berakhir hari ini.

Ke lapan pemain tersebut – pemain tunggal lelaki Lee Zii Jia, pasukan ganda lelaki Aaron Chia-Soh Wooi Yik, pasukan ganda wanita Pearly Tan-M Thinaah, pasukan ganda campuran Chen Tang Jie-Toh Ee Wei, dan pemain tunggal wanita Goh Jin Wei – dijangkakan layak dengan kepastian yang akan disahkan oleh Badminton World Federation (BWF) pada 1 Mei ini.

Timbalan Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) (Pembangunan Sukan) Jefri Ngadirin berkata atlet dalam sukan olahraga, renang, ping pong, memanah, dan golf akan mengetahui sama ada mereka layak untuk Paris dalam beberapa minggu akan datang.

“MSN berharap semua atlet memberikan tumpuan penuh dan berprestasi terbaik untuk layak ke Olimpik. Atlet masih mempunyai peluang untuk layak kerana kelayakan masih berlangsung.

“Selain itu, dalam sukan menyelam juga terdapat satu peluang lagi melalui kuota yang tidak digunakan, yang akan disediakan jika mana-mana negara lain tidak menggunakan kuotanya,” katanya kepada Bernama.

BACA JUGA: MSN jangka lebih 25 atlet turut bertanding di Sukan Olimpik Paris 2024

Sementara itu, Ketua Misyon Pasukan Malaysia ke Sukan Olimpik Paris 2024 Datuk Hamidin Mohd Amin berkata mereka sedang memantau persiapan dan prestasi semua atlet yang telah layak atau berpotensi untuk layak.

“Kami berharap dapat menyediakan senarai lengkap untuk Paris menjelang jun melalui federasi antarabangsa sukan yang terlibat,” tambah beliau.

Setakat ini, sepuluh atlet telah layak untuk Sukan Olimpik, dengan empat daripadanya – pelumba trek Datuk Mohd Azizulhasni Awang, Muhammad Shah Firdaus Sahrom, Nurul Izzah Izzati Mohd Asri dan kelasi tua pelayar Khairulnizam Mohd Afendy – meraih tempat mereka minggu ini.

Enam atlet yang lain adalah Mohamad Aniq Kasdan (angkat berat), Nur Shazrin Mohd Latif (pelayaran), Johnathan Wong (tembakan), Ariana Nur Dania Mohd Zairi (memanah), Nur Aisyah Mohd Zubir (lumba jalan) dan Bertrand Rhodict Lises (menyelam).

Malangnya, pasukan kebangsaan Malaysia untuk dua sukan pasukan popular gagal layak ke Olimpik, di mana Harimau Muda gagal mendapat sebarang mata dalam peringkat kumpulan Piala Asia B-23 di Qatar manakala pasukan hoki lelaki mengakhiri kempen kelayakan mereka di Oman pada peringkat kumpulan sebagai yang terakhir awal tahun ini, dan gagal melepasi peringkat kumpulan dalam Sukan Asia Hangzhou tahun lalu.

BACA JUGA: Mohamad Aniq atlet kebangsaan keenam layak ke Sukan Olimpik Paris 2024Source link

Leave a Reply