Petronas Menggantikan Nama Raffinasi Melaka Menjadi Taman Tenaga Melaka


Anak syarikat milik Petronas, Malaysian Refining Company Sdn Bhd, telah mengumumkan penamaan semula Kompleks Kilang Melaka, salah satu kilang terbesar di Malaysia, kepada Taman Tenaga Melaka untuk meraikan capaian batu permata syarikat itu.

Taman Tenaga Melaka memberi sumbangan yang besar dalam memenuhi 60 peratus permintaan produk petroleum Semenanjung Malaysia, dengan kadar pengeluaran harian sebanyak 300,000 tong. Ia dilengkapi dengan beberapa unit pemprosesan khas yang direka dengan kelenturan untuk mengendalikan pelbagai minyak mentah dari minyak mentah manis hingga minyak mentah import yang lebih berat. Tambahan terbaru ke taman tenaga – kilang DELIMA – dilancarkan pada tahun 2021, boleh menghasilkan Diesel EURO-5, yang mempunyai kandungan sulfur yang lebih rendah dan pelepasan toksik yang kurang, menjadikannya sebagai alternatif bahan api yang lebih bersih.

Selama tiga dekad terakhir, MRCSB, dengan sokongan pihak berkuasa tempatan dan komuniti sekitar telah menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi dan pembangunan sosial negeri tersebut. Selain menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk asli Melaka, syarikat tersebut menyokong kemajuan modal insan negeri melalui program-program pendidikan untuk pelajar sambil menyumbang kepada pemuliharaan alam sekitar melalui solusi berlandaskan alam.Source link

Leave a Reply