Walaupun Berkabel, Pegangan Berahi Intel Memperbolehkan Berkongsi Fail dan Skrin Antara PC.


Pernahkah anda ingin berkongsi fail dengan cepat antara dua PC tanpa perlu bersama dalam rangkaian WiFi atau Ethernet yang sama, atau menggunakan cakera luaran? Nah, Intel mempunyai penyelesaiannya, dan ia dipanggil Thunderbolt Share. Berbeza dengan dua kaedah yang disebutkan sebelum ini, perisian yang diperkenalkan ini tidak hanya membenarkan perkongsian fail melalui sambungan kabel yang serasi dengan Thunderbolt, tetapi juga perkongsian skrin yang lancar.

Seperti yang diutarakan oleh syarikat, Thunderbolt Share menggunakan sambungan wayar untuk menggabungkan kelajuan, latensi rendah, dan ciri-ciri keselamatan teknologi Thunderbolt. Ia membolehkan kebolehcapaian PC kepada PC, membenarkan pengguna berkongsi skrin, papan kekunci, tetikus, dan storan, serta menyelaraskan folder atau menjatuhkan fail dengan lancar di antara komputer. Tambahan pula, perisian baru ini akan serasi dengan PC Thunderbolt 4 atau 5, dok dan monitor.

Intel Thunderbolt ShareIntel Thunderbolt Share
Imej: Intel

“Sekarang pengguna boleh mengakses satu PC dari yang lain dengan kelajuan teknologi Thunderbolt,” kata Jason Ziller, naib presiden dan pengurus besar penghubung pelanggan Intel dalam satu kenyataan. “Ia benar-benar mengubah cara pengguna dapat menjadi lebih produktif dan efisyen.”

Intel Thunderbolt ShareIntel Thunderbolt Share
Imej: Intel

Seperti yang disebutkan sebelum ini, Thunderbolt Share juga menyokong perkongsian skrin tanpa pengekalan antara PC, mengekalkan resolusi asal komputer sumber dengan latensi rendah. Menurut Intel, perisian ini memastikan pengalaman yang lancar dan responsif dengan pemantulan HD penuh pada kadar hingga 60 bingkai setiap saat. Tetapi, perkara yang sama tidak dapat dikatakan apabila menggunakan resolusi yang lebih tinggi, kerana ini mungkin memberi kesan kepada kadar bingkai.

YouTube videoYouTube video

Intel memberikan jaminan bahawa Thunderbolt Share mengekalkan piawaian keselamatan dan privasi yang kukuh, dengan menyertakan perlindungan data berasaskan VT-d dan mematuhi Kawalan Akses Pengguna Windows. Awalnya hanya tersedia untuk PC Windows, syarikat berancang untuk mungkin memperluaskan ciri ini kepada sistem operasi lain. Dalam konteks ini, Thunderbolt Share dijangkakan akan tersedia dalam PC dan aksesori terpilih pada separuh kedua tahun 2024, dengan sokongan yang akan datang dari jenama utama seperti Acer, Belkin, dan Lenovo.

(Sumber: Intel [1] [2])

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih kemas kini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply