KUALA LUMPUR: Dua pasangan lelaki Malaysia berjaya melangkah ke peringkat separuh akhir Kejohanan Badminton Terbuka Thailand 2024 selepas memenangi perlawanan rundingan kedua masing-masing yang diadakan hari ini.

Dalam aksi di Stadium Nimibutr, Choong Hon Jian-Muhammad Haikal Nazri menjadi wakil pertama negara yang berjaya mara ke peringkat separuh akhir selepas dengan mudah menewaskan pasangan Thailand Pharanyu Kaosamaang-Worrapol Thongsa-nga 21-17, 21-10 dalam masa 33 minit.

Hon Jian-Muhammad Haikal akan bertemu Ming Che Lu-Tang Kai Wei dari Chinese Taipei yang menewaskan pasangan Korea Selatan Kim Young Hyuk-Wang Chan 23-21, 18-21 dan 21-14 dalam pertandingan tiga set.

Pasangan lelaki Malaysia yang muncul naik, Junaidi Arif-Yap Roy King menjadi pasangan kedua yang layak ke peringkat separuh akhir selepas mengalahkan pasangan Denmark Daniel Lundgaard-Mads Vestergaard dengan set keputusan 21-14 dan 21-13.

Junaidi-Roy King akan bertemu pasangan teratas dalam kejohanan, Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty dari India, yang mara ke pusingan seterusnya selepas menewaskan pasangan China Xie Hao Nan-Zeng Wei Han 21-16 dan 21-11.

Apabila ditanya selepas perlawanan, Junaidi berkata mereka akan bermain mengikut rancangan permainan mereka dan tidak akan membebankan diri mereka terlalu banyak untuk perlawanan esok.

“Kami adalah pasangan underdog menentang pasangan teratas dan mereka yang sepatutnya merasa tekanan. Jadi, kami hanya mahu menikmati permainan kami di sini dan membuat kurang kesilapan tidak disengajakan dan mudah-mudahan cukup untuk kami menang perlawanan,” kata beliau kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkongsi harapan mereka untuk masuk sekurang-kurangnya ke peringkat separuh akhir dalam setiap kejohanan yang mereka sertai dan masih sama untuk kejohanan ini.

Walau bagaimanapun, Hon Jian berkata beliau dan rakan sepasangnya akan terus dengan permainan serangan mereka menentang Che Lu-Kai Wei dalam perlawanan separuh akhir esok.

“Kami sentiasa lebih suka permainan serangan daripada pertahanan dan itulah rancangan permainan kami untuk esok. Kami berharap dapat masuk separuh akhir dalam kejohanan ini untuk membawa momentum ke kejohanan di rumah kami, Malaysia Masters minggu depan,” katanya.

Sementara itu, pasangan teratas Thailand dalam ganda wanita Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai, mangsa teratas kejohanan dalam wanita tunggal Han Yue dari China dan pemain tunggal lelaki kedudukan ke-5 dunia Kodai Naraoka dari Jepun, semua berjaya mara ke peringkat separuh akhir selepas memenangi perlawanan masing-masing.

Pasukan kegemaran tempatan, Jongkolphan-Rawinda menewaskan Keng Shu Liang-Zhang Chi dari China 21-18, 16-21 dan 21-10 dalam 62 minit, Han dari China yang berada di kedudukan ke-7 dunia mengalahkan Ashmita Chaliha dari India 21-15, 12-21 dan 21-12 dalam 48 minit manakala Kodai dilontar ke had batas oleh Jason Gunawan dari Hong Kong sebelum menang 21-11 15-21 dan 20-22 dalam masa sejam dan 22 minit.Source link

Leave a Reply