Adakah Teknologi Hijau Cukup Hijau?


Oleh Prof. Dr. Mohammad Tariqur Rahman-Teknologi hijau atau teknologi mampan adalah mesra alam, berkesan dari segi tenaga, boleh dikitar semula, selamat dan sihat, dan di atas segalanya, bergantung kepada sumber yang boleh diperbaharui. Untuk menyebut beberapa, seseorang pasti akan merujuk kepada sel suria untuk menghasilkan tenaga elektrik, kenderaan elektrik, dan burger daging yang dibuat di makmal. Dalam satu atau cara lain, setiap produk itu melibatkan komponen elektronik.

Semakin banyak produk teknologi hijau muncul, semakin banyak produk sedia ada yang digunakan digantikan. Oleh itu, teknologi hijau tidak hanya menghasilkan sisa elektronik (sisa e) dari dalam tetapi juga mencipta beban sisa e kerana menggantikan peralatan dan produk elektronik sedia ada. Itulah yang memaksa saya untuk berfikir sama ada teknologi hijau cukup hijau. Malah, sisa e merupakan masalah sisa yang berkembang dengan cepat. Menurut WHO, kira-kira 53.6 juta tan sisa e dihasilkan secara global pada tahun 2019. Daripada jumlah itu, hanya 17.4% diperakui sebagai dikutip secara rasmi dan dikitar semula. Di sesetengah tempat di dunia membangun, jumlah sisa e akan meningkat sebanyak 500 % dalam beberapa tahun akan datang. Sisa e mengandungi bahan kimia yang sangat toksik, termasuk plumbum, kadmium, dioksin, arsenik, merkuri, kromium, antimony, dan berilium yang terkenal menyebabkan bahaya kesihatan yang mematikan.

Kerana sisa e terutamanya “dikitar semula” (dibakar) di Asia atau Afrika, penduduk negara kaya kekal bebas daripada bahaya kesihatan yang berkaitan dengannya. Di pihak lain, jutaan kanak-kanak dan wanita yang bekerja di tapak penjanaan pendapatan terdedah kepada risiko itu – menurut WHO dan ILO. Sekarang soalan paling relevan yang berputar di sekitar sisa e membawa teka-teki – adakah sisa e boleh dielakkan?

Dan jika ya, siapakah bertanggungjawab untuk mengurangkan beban sisa e itu? Dari kaji selidik yang dijalankan pada tahun 2023 di kalangan pengguna telefon pintar di Lembah Klang, ramai orang ingin memiliki telefon baru dengan ciri-ciri canggih atau ruang simpanan yang lebih besar setiap tiga tahun. Anggaran konservatif menunjukkan bahawa 28% pengguna telefon pintar di UK membeli telefon baru setiap satu hingga dua tahun. Manakala 40% generasi muda antara 18-24 tahun naik taraf dan menggantikan telefon pintar mereka dalam tempoh dua tahun.

Seperti telefon pintar, orang juga menggantikan atau membeli kereta baru dengan lebih kerap daripada sebelum ini. Pada tahun 2021, jumlah kenderaan berdaftar mencapai 33.3 juta di Malaysia, dengan kira-kira 32.6 juta penduduk – satu trend yang melebihi populasi manusia. Menurut laporan oleh Mirror yang diterbitkan pada tahun 2021, warga British cenderung menukar kereta mereka setiap enam hingga sepuluh tahun. Senario ini agak sama untuk banyak negara lain dan untuk banyak barang lain; iaitu, komputer riba, jam tangan pintar, PlayStation, TV pintar, cerek air, dan pemotong rumput. Setiap tahun, setiap barang muncul dengan ciri-ciri teknologi hijau yang canggih dan berkesan untuk menarik pengguna. Di seluruh dunia, komputer riba, PC, atau telefon pintar yang kita beli hari ini menjadi usang dalam beberapa tahun dengan kemunculan sistem pengendalian, keperluan ingatan, dan aplikasi yang muncul untuk digunakan setiap hari. Oleh itu, kita terpaksa membeli yang baru.

Perbualan yang selari dengan kemajuan teknologi dalam dunia moden adalah “kecekapan” dan “penjimatan tenaga”. Sementara itu, kita berada di tengah-tengah mengandaikan masa depan yang tidak diduga dengan kemunculan aplikasi AI yang dijangka akan digabungkan ke dalam banyak, jika tidak semua, barang elektronik. Kelihatan seolah-olah perlumbaan kecekapan teknologi akan menghadapi kecepatan yang lebih tinggi daripada yang kita mampu tangani. Walau bagaimanapun, betapa cekapnya “cukup cekap” untuk menghentikan mencari teknologi cekap baru dan menghentikan memuatkan sisa e di halaman belakang?
Jawapannya tidak asing kepada pemain polisi industri global. Peningkatan produktiviti dan keuntungan lebih penting daripada peningkatan beban dan bahaya sisa e. Mengejar teknologi cekap baru bukanlah untuk revolusi hijau pada akhirnya. Ini bukan anggapan liar atau tuduhan kepada pemain polisi industri. Pada tahun 1998 saya berpeluang untuk melawat muzium futuristic di Brussels yang dinamakan “Tinggal Esok”. Banyak teknologi itu yang diketengahkan sebagai teknologi masa depan menjadi kenyataan dalam beberapa tahun.

Selain itu, menurut kaji selidik pengguna telefon bimbit 2021 yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, orang nampaknya yakin (terhasut) untuk membeli telefon bimbit baru kerana pakej yang berpatutan, subsidi, persaingan yang agresif, promosi di kalangan pembekal perkhidmatan, dan keinginan untuk menggunakan aplikasi berasaskan telefon pintar. Jadi, kita dilatih dan terbiasa untuk menggunakan produk teknologi “cekap” yang baru sebaik sahaja mereka tiba tanpa bertanya tentang seberapa pentingnya untuk memiliki produk “cekap” yang singkat. Kita nampaknya mengabaikan keseimbangan antara bahaya yang tidak dapat dipulihkan yang dianggarkan dan kecekapan teknologi. Itu gagal membuat kita menyedari bagaimana teknologi yang muncul akan melayani tujuan manusia. Kegagalan kita bukan disebabkan oleh kekurangan pengetahuan kita tetapi mungkin kerana kita menyembunyikan “tujuan” di sebalik tujuan kemajuan teknologi.

Selagi mimpi hijau kita dalam perlumbaan digital tertinggal.

……
Penulis adalah Timbalan Dekan (Pendidikan Berterusan), Fakulti Pergigian, dan Ahli Associate, UM LEAD, Universiti Malaya.Source link

Leave a Reply