Rally Akhir Tahun Dalam Saham Asia Tenggara Meningkatkan Harapan Untuk Tahun 2024


Pemulihan awal dalam pasaran saham Asia Tenggara cenderung berterusan dengan prospek ekonomi yang semakin baik, dengan perubahan dasar Persekutuan Reserve yang muncul sebagai pemangkin lain.

Indeks MSCI Asean telah meningkat lebih dari 3% sejak ucapan pengerusi Fed Jerome Powell minggu lalu, mengatasi indeks lebih luas untuk Asia Pasifik dan saham global. Ini telah melanjutkan keuntungan bagi indeks Asia Tenggara sejak November, selepas prestasi yang mengecewakan sepanjang tahun disebabkan oleh aliran keluar asing dan penurunan eksport di rantau tersebut.

Pemotongan kadar faedah oleh Persekutuan Reserve tahun depan dan pelemahan dolar sedang meningkatkan daya tarikan pasaran-pasaran baru, sementara perubahan cepat dalam rantaian bekalan ke Asia Tenggara dan pemulihan dalam pelancongan menawarkan prospek pendapatan yang lebih baik. Kerajaan tempatan juga sedang melaksanakan langkah-langkah untuk menyokong penggunaan domestik.

“Secara keseluruhannya, penilaian Asean kelihatan lebih menarik daripada yang pernah ada sejak lama,” kata Pauline Ng, pengurus portfolio di JPMorgan Asset Management. “Bersama dengan aliran kuasa struktur jangka panjang, ekuiti Asean mungkin menawarkan peluang yang menarik bagi pelabur.”

Indeks serantau tersebut berdagang hanya pada nisbah keuntungan ke hadapan 12.9 kali, di bawah purata lima tahunnya 14.9 kali. Kebanyakan pasaran di rantau tersebut berdagang di bawah penilaian purata jangka panjangnya, menurut data yang dikompilasikan oleh Bloomberg.

Kenneth Tang, seorang pengurus portfolio kanan di Nikko Asset Management, lebih suka pasaran yang didorong oleh domestik dengan prospek pertumbuhan yang menarik seperti Indonesia — yang dijangka akan mendapat manfaat daripada dasar kerajaan progresif dan peranannya dalam rantaian bekalan bateri kereta elektrik. Indeks Komposit Jakarta kurang daripada 2% lagi untuk mencapai paras rekod. Beliau juga lebih suka Vietnam, yang telah muncul sebagai pusat pembuatan.

Ini bukan bermaksud semua perkara baik untuk saham-saham Asia Tenggara. Cabaran termasuk kemungkinan resesi AS dan permintaan luaran yang melunakan masih menggantung di atas negara-negara pengeksport rantau tersebut.

Pada masa ini, kebanyakan ekonomi di rantau tersebut dijangka akan tumbuh lebih cepat tahun depan berbanding dengan 2023, menurut data yang dikompilasikan oleh Bloomberg. Sebarang data mengejutkan mengenai kedatangan pelancong juga boleh meningkatkan ekuiti-equitinya Thailand terutamanya, memandangkan sektor tersebut adalah pendorong pertumbuhan utama bagi negara itu. JPMorgan Chase & Co melebihi saham-saham Thailand, sebahagiannya disebabkan jangkaan pemulihan terus dalam pelancongan.

Indeks MSCI Asean mungkin meningkat kepada paras kes asas 640 menjelang awal 2024 berkat trend musiman, ahli strategi JPMorgan termasuk Rajiv Batra menulis dalam nota tarikh 3 Dis. – BloombergSource link

Leave a Reply