Luqman Hakim memberikan persembahan bersemangat dalam penampilan sulungnya di Jepun


KUALA LUMPUR: Penyerang muda negara, Luqman Hakim Shamsudin memberikan persembahan yang yakin semasa membuat debut bersama Y.S.C.C Yokohama dalam kemenangan 1-0 mereka menentang Mito Hollyhock dalam Piala Levain di Yokohama semalam.

Pemain berusia 22 tahun itu dimasukkan sebagai pemain pengganti apabila pasukannya sedang memimpin pada minit ke-77 dan bermain hampir 20 minit, termasuk masa tambahan, mengikut video yang dikongsi oleh @J_League_En di platform X.

Luqman, penjaring terbanyak Kejohanan AFC Bawah-16 2018, kelihatan tajam dan cergas dalam perlawanan yang berlangsung di Stadium Bola Sepak NHK Spring Mitsuzawa. Beliau juga disenaraikan sebagai antara 60 pemain muda berpotensi oleh The Guardian pada tahun 2019.

Piala Levain juga dikenali sebagai Piala J League, salah satu kejohanan domestik di Jepun.

Luqman, yang telah membantu Malaysia menjadi naib juara Kejohanan Bawah-18 ASEAN Football Federation (AFF) 2019, menyertai Y.S.C.C Yokohama secara pinjaman daripada kelab profesional Belgia, KV Kortrijk untuk bermain di Liga J3 bagi musim 2024.

Pemain kelahiran Kota Bharu itu sebelum ini telah mewakili Harimau Malaya sebelum dipinjamkan kepada kelab Iceland Njardvik pada tahun 2023.

Luqman perlu mencatatkan minit bermain yang mencukupi untuk berada dalam keadaan terbaik bagi merebut tempat dalam pasukan kebangsaan B-23 yang akan bermain dalam Kejohanan Piala Asia B-23 2024 di Qatar bermula 15 April, selain dari meningkatkan peluangnya untuk menyertai pasukan utama.-BernamaSource link

Leave a Reply