LONDON: Penawaran bermula pada hari Rabu untuk sehelai tual di mana kelab bola sepak Barcelona menandatangani janji untuk menandatangani Lionel Messi yang berusia 13 tahun – yang kemudiannya menjadi salah satu pemain terbaik permainan itu – dengan penawaran awal hampir mencapai $300,000.

Tual itu ditandatangani pada Disember 2000 apabila Carles Rexach, ketika itu Pengarah Sukan Barcelona, bersetuju dengan ejen Horacio Gaggioli untuk merekrut remaja Argentina yang kemudiannya menjadi penjaring terbanyak sepanjang masa kelab itu.

Penawaran untuk dokumen itu, yang digambarkan oleh rumah lelong Bonhams sebagai “dakwat biru di atas sehelai tual biasa Sepanyol”, berada pada 220,000 paun ($274,824.00) tidak lama selepas jualan dibuka, menurut laman web lelongan.

ALSO READ: Tual digunakan untuk menandatangani Messi berusia 13 tahun untuk Barcelona pergi lelongan

Jualan atas talian ditutup pada 17 Mei dan mempunyai harga panduan antara 300,000 hingga 500,000 paun.

“Ia tidak pernah sah secara undang-undang, tetapi secara emosi ia mewakili hubungan yang mendalam atau permulaan hubungan yang mendalam, yang dimiliki Messi dengan Barcelona,” kata Pegawai Pemasaran Utama Bonhams Marc Sands.

Messi membantu Barcelona memenangi 35 gelaran, membuat 782 penampilan rekor dan menjaringkan 674 gol. Messi meninggalkan Barcelona pada tahun 2021 dan kini bermain untuk Inter Miami.

“Jika anda penyokong bola sepak, anda pasti tahu tentang Lionel Messi dan anda akan tahu bahawa beliau menentukan bola sepak untuk generasi-generasi. Jika anda ingin mendapat sebahagian daripada tindakan itu, ini adalah perkara yang perlu anda dapatkan,” kata Sands. ($1 = 0.8005 paun)Source link

Leave a Reply