Bank tandatangan perjanjian dalam usaha untuk tarik pelabur ke MCKIPOCBC Bank telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Beibu Gulf Holding (Malaysia) Sdn Bhd dalam usaha untuk menarik pelabur untuk menubuhkan operasi perniagaan di Taman Perindustrian Malaysia-China Kuantan.

MCKIP, yang terletak secara strategik di Kuantan, dalam Zon Ekonomi Khas (SEZ) Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), merupakan taman perindustrian pertama yang dianugerahkan status “Taman Perindustrian Kebangsaan” di Malaysia. Dibangunkan bersama oleh Malaysia dan China dan ditubuhkan pada tahun 2013, MCKIP direka bentuk mengikut taman perindustrian rakan sejawatnya di China, Taman Perindustrian China-Malaysia Qinzhou (CMQIP). Berkeluasan 685 hektar, MCKIP mempunyai sasaran industri berkelas tinggi bukan hanya dari China dan Malaysia, tetapi juga dari pelbagai bahagian dunia.

Berucap semasa upacara penandatanganan MoU, Encik Lu Yong, Pengurus Eksekutif Naik, BGHM berkata bahawa kedekatan MCKIP dengan Pelabuhan Kuantan dan taman perindustrian lain di ECER membolehkan mereka mencipta sinergi yang cemerlang untuk mempromosikan industri berkelas tinggi dan teknologi tinggi seperti produk keluli tahan karat, elektrik dan elektronik, teknologi maklumat dan komunikasi, tenaga boleh diperbaharui dan lain-lain.

OCBC dan BGHM telah bersetuju untuk memanfaatkan kepakaran masing-masing dalam bidang masing-masing untuk menyokong pelabur sedia ada dan bakal di MCKIP dan tanah perindustrian sekitarnya.

Ketua Perniagaan China OCBC, Puan Leong Pei Pei berkata MCKIP dan CMQIP merupakan taman bersaudara pertama di negara masing-masing, mencipta model baru kerjasama antarabangsa yang diwakili oleh konsep “Dua Negara, Taman Bersaudara”.

Bank tersebut berkata ia akan menyokong perkembangan berterusan BGHM di MCKIP dan tanah perindustrian sekitarnya dengan memperkenalkan pelabur-pelabur berpotensi kepada BGHM dan menyediakan penyelesaian perbankan yang menambah nilai yang memenuhi keperluan pelabur sedia ada dan bakal BGHM.Source link

Leave a Reply