Pasukan Malaysia berjaya ke separuh akhir selepas menewaskan lawanannyaPasukan sepak takraw kebangsaan berjaya melangkah ke separuh akhir Regu Divisyen Utama dalam Piala Dunia Sepak Takraw 2024 selepas mendominasi Kumpulan B dengan menewaskan Brunei 2-0 dalam perlawanan kumpulan terakhir mereka malam semalam.

Kira-kira 1,000 penyokong Malaysia di Stadium Titiwangsa berkapasiti 1,500 telah memberi sokongan kepada pasukan kebangsaan, di bawah arahan jurulatih Ahmad Jais Baharun, sehingga memenangi perlawanan dengan jaring 15-7, 15-7.

Dalam perlawanan menentang Brunei, Malaysia mengekalkan trio sama Farhan Adam (apit kiri), Mohammad Syahir Mohd Rosdi (tekong) dan Mohamad Azlan Alias (apit kanan) selepas kemenangan cemerlang mereka ke atas China pada Sabtu.

Namun, Mohammad Syahir tidak puas dengan kemenangan ke atas Brunei, yang di bawah bimbingan bekas jurulatih Malaysia Abd Talib Ahmad, kerana beliau percaya masih ada kelemahan individu yang perlu diperbaiki jika mereka mahu mencapai matlamat mereka untuk mencapai final.

“Bagi saya, mereka belum mencapai prestasi terbaik… Kami berharap untuk ke final dan berjaya,” katanya.

Lawan separuh akhir Malaysia pada hari Selasa (21 Mei) akan menjadi South Korea, Singapura atau Filipina dari Kumpulan C.

Mohammad Syahir, 27 tahun, berkata pasukan tidak akan meremehkan mana-mana daripada mereka dan sebaliknya akan menganggap setiap lawan sebagai Thailand.

Sementara itu, juara bertahan Thailand juga melangkah ke separuh akhir sebagai juara Kumpulan A selepas meraih kemenangan kedua mereka dengan menewaskan Indonesia 2-0 (15-11, 15-7).

Sebelum ini, India juga melangkah ke pusingan tunggal sebagai juara Kumpulan D selepas menewaskan Myanmar 2-1 (15-13, 12-15, 15-13).

Dalam Kumpulan C, Singapura mula kempen mereka dengan menewaskan South Korea 2-1 (10-15, 15-11, 15-12) dan mereka akan menempuh ujian bertemu Filipina hari ini.Source link

Leave a Reply