Ulasan Kilat Tentang Nothing Ear (1): Ini Patut Dijadikan Pilihan Utama untuk Earbuds Anda SeterusnyaBulan lepas, Nothing telah mengeluarkan sepasang earbuds baru dengan yang utama dipanggil sebagai Ear dan satu lagi yang lebih mampu milik dipanggil sebagai Ear (a). Dengan perbezaan harga hampir RM200, agak mengejutkan bahawa tidak banyak perbezaan antara kedua-dua model tersebut dan sebenarnya ada satu kelebihan tertentu untuk memilih pilihan yang lebih murah berbanding dengan varian yang lebih mahal, yang akan saya bahas sedikit kemudian.

Apa itu sebenarnya Ear (a)?
Ear (a) merupakan sepasang earbuds tanpa wayar yang berharga RM479, menempatkannya di bahagian sederhana. Ia dilengkapi dengan pengecut bunyi aktif, mod transparensi, kawalan stem, dan reka bentuk transparan yang unik yang menjadi ciri khas jenama tersebut. Kes itu sendiri mempunyai lapisan luar yang transparan manakala earbuds mempunyai reka bentuk transparan pada stem, mendedahkan beberapa komponen kawalan.

Ia datang dalam tiga pilihan warna dengan warna kuning yang hanya terdapat pada Ear (a). Saya telah melihat orang ramai atas talian bercanggah dengan warna ini, ada yang menyukainya dan ada yang menganggapnya sebagai sampah. Secara peribadi, saya fikir ini adalah penampilan yang mencolok yang membuatnya sedikit menonjol dari warna konvensional tetapi tidak cukup terang untuk menjadi keterlaluan, jadi saya berada dalam kumpulan pertama. Bonus kecil adalah bahawa daripada petunjuk R dan L yang biasa,
bud sebelah kanan mendapat titik merah manakala bud kiri mempunyai titik putih.

Pemandu 11m terdiri daripada diafragma PMI dan TPU, yang lebih murah berbanding dengan pemandu seramik premium Ear. Dari segi hayat bateri, kedua-dua model baru telah membuat peningkatan yang signifikan berbanding dengan Ear (2), dengan Ear (a) memiliki jangka hayat bateri keseluruhan yang diklaim sehingga 42.5 jam, tanpa ANC.

Bagi mereka yang berminat untuk menggunakan Kecerdasan Buatan dalam kehidupan harian mereka, earbuds ini juga berintegrasi dengan ChatGPT OpenAI, tetapi anda hanya boleh menggunakannya ketika disambungkan ke telefon pintar Nothing. Terdapat juga mod latensi rendah untuk bermain permainan video jika anda minat dengan itu. Dari segi perlindungan, telinga tersebut tahan air dan habuk IP54 manakala kes itu sendiri mempunyai penarafan IPX2.

Adakah ia bagus?
Pertama, mari bercakap tentang bunyi. Earbuds ini kedengaran hebat; mereka kuat, mempunyai nada kaya, dan mempunyai pemisahan bunyi yang fantastik, bermaksud kedua-dua vokal dan instrumental bersinar. Satu-satunya perkara yang saya tidak suka tentang suara mereka ialah kadang-kadang sedikit terlalu berat bass, tetapi saya dengan mudah mengatasinya dengan menukar kepada profil vokal dalam tetapan EQ.

Berbicara mengenai itu, anda boleh masuk ke aplikasi dan menyesuaikan EQ, tetapi ia terhad kepada pertengahan, bass, dan treble. Selain itu, mereka disahkan Audio Hi-Res dan boleh menyokong kodik LDAC, tetapi kodik LHDC 5.0 serta penyeimbang yang lebih maju dikhaskan untuk Ear.

Ear (a) menyokong Penjodohcepasan Google, Penjodoh Swift Microsoft, dan Sambungan Ganda. Saya terkejut apabila mengalami bahawa barang-barang itu adalah antara earbuds terbaik dari segi sambungan, malah melintasi platform. Sama ada ia disambungkan ke iPhone, Mac, atau Android, pertukaran audio adalah cepat, agak lancar, dan boleh dipercayai. Ini menjadikannya sangat mudah bagi saya untuk menggunakan earbuds ini dengan semua peranti saya sepanjang hari kerana saya tidak perlu memikirkan platform yang disambungkan.

Mengenai kawalan, mekanisme mencubit untuk stem cukup responsif dan cukup dikenali bagi seseorang yang datang dari AirPods Pro. Aplikasi itu bahkan membolehkan anda menyesuaikan cubitan dua dan tiga kali, serta tahanan, dengan pilihan untuk mengaktifkan kawalan volume dengan mencubit dua kali dan menahan. Terdapat juga pengesan di telinga yang berfungsi secara boleh diandalkan, yang tidak sering dilihat dalam julat harga ini.

Hayat baterinya sangat baik kerana earbuds secara konsisten tahan sepanjang hari di pejabat. Pada cas tunggal, mereka boleh memberi anda 9.5 jam masa mendengar tanpa ANC dan 5.5 jam dengan ANC dinyalakan, yang adalah lebih lama daripada Ear. Bagaimanapun, mereka pasti boleh tahan lebih lama daripada yang saya perlukan untuk terus menggunakan mereka dan saya dapati saya hanya perlu mengisi cas itu sekali seminggu.

Apakah kelemahan?
Tentu saja, mengambil kira harga Ear (a), terdapat beberapa penjuru biasa. Kekurangan terbesar earbuds ini adalah ANC, yang agak mengecewakan. Jangan salah faham, ia tidak teruk. ANC berfungsi tetapi jika anda pernah menggunakan earbuds premium dari Sony atau Apple, anda akan segera perasan bahawa ia tidak begitu banyak menapis daripada sepasang earphone bajet.

Di sisi lain, mod transparensi mempunyai masalah yang bertentangan di mana anda tidak benar-benar boleh mendengar banyak dan anda pasti perlu meletakkan earbuds jika anda ingin bersembang dengan seseorang. Separuh masa saya mengenakannya, saya tidak pernah pasti sama ada ia dalam mod ANC atau mod transparensi sehingga saya memicu pertukaran mod. CEO Carl Pei sebenarnya mengumumkan kemas kini akan datang untuk meningkatkan mod transparensi, tetapi kita akan sampai ke sana apabila kita sampai ke sana.

Keputusan lain yang menjimatkan kos yang dibuat oleh syarikat untuk mencapai titik harga ini adalah dengan tidak melaksanakan pengecasan tanpa wayar untuk kes cas Ear (a), memilih hanya untuk menyertakannya dalam kes Ear. Ini bukanlah perkara yang harus diputuskan, tetapi ia hanya sesuatu yang perlu anda perhatikan.

Adakah saya patut membelinya?
Ear (a) dari Nothing mungkin earbuds kegemaran saya yang keluar pada tahun 2024 sehingga kini. Hayat baterinya luar biasa, sambungan ganda dan pertukaran audio antara peranti adalah cepat dan dipercayai, ia mempunyai penampilan yang berbeza, dan kualiti audio yang hebat.

Ya, ANC agak kurang, tetapi jika anda mencari earphone di bawah RM500, peluangnya adalah bahawa itu bukanlah keutamaan tertinggi anda. Jadi, ya, jika anda mencari sepasang earbuds sederhana yang baik, saya sangat mengesyorkan anda mencuba ini.Source link

Leave a Reply