Norza yakin atlet berani akan memenuhi janji emas Olimpik Paris.


KUALA LUMPUR: Presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria telah menyeru kepada peminat sukan Malaysia supaya tidak meragui tetapi percaya kepada keupayaan atlet negara untuk meraih pingat emas pertama Malaysia di Sukan Olimpik 2024 di Paris.

Selepas beberapa atlet dengan berani menyatakan bahawa mereka akan bertanding untuk emas di Olimpik Paris 26 Julai-11 Ogos, Mohamad Norza berkata beliau yakin mereka mempunyai setemenggolongkan yang diperlukan untuk membawa pulang pingat emas yang ditunggu-tunggu.

Jutawan trek basikal Datuk Mohd Azizulhasni Awang, yang memenangi gangsa keirin di Rio 2016 dan gangsa perak di Tokyo 2020, serta pemain badminton Lee Zii Jia (juara All England terdahulu) dan Aaron Chia-Soh Wooi Yik (juara dunia berganda lelaki 2022) baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka menyasarkan untuk meraih pingat emas di Sukan Paris.

Dan Mohamad Norza telah memberi sokongan kepada mereka untuk bangkit dan beraksi.

“Saya gembira dengan persediaan yang dilakukan. Saya boleh lihat momentum sedang terbina, jadi jangan ragukan keupayaan atlet-atlet kita. Walaupun pasukan kita mungkin lebih kecil, kita mempunyai badminton, trek basikal dan sukan lain yang mampu mengakhiri tempoh menunggu negara untuk pingat emas Olimpik.

“Apabila atlet sendiri mengumumkannya (matlamat pingat emas), kita dapat lihat semangat saingan mereka… semangat yang sangat sihat. Kami, sebagai pentadbir, akan memberikan sokongan penuh kepada mereka,” kata Mohamad Norza, yang juga merupakan presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), selepas menandatangani kerjasama dengan Institut Jantung Negara (IJN) di sini pada hari ini.

Malaysia masih belum berjaya meraih emas walaupun membuat penampilan Olimpik pertama mereka di Sukan Melbourne 1956, dengan pencapaian terbaik negara itu ialah empat perak dan satu gangsa yang dimenangi pada edisi 2016 di Rio de Janeiro.

Sejauh ini, 18 atlet dari tujuh sukan telah layak untuk Sukan Paris.

Sementara itu, Mohamad Norza mengatakan bahawa kerjasama tiga tahun dengan IJN, bernilai RM149,900 setahun, merangkumi saringan perubatan untuk 10 pemain kebangsaan dan 60 pemain belia kebangsaan di bawah BAM dan juga menyediakan perlindungan perubatan kepada pemain-pemain tersebut.

Kerjasama yang bermula hari ini juga akan melibatkan IJN sebagai rakan perubatan untuk tiga kejohanan antarabangsa utama – Malaysia Open, Malaysia Masters dan Malaysia Super 100 – di mana ambulans IJN akan bersedia semasa pertandingan.

Torneo enam hari Malaysia Masters, yang bermula esok di Axiata Arena, akan menjadi kejohanan pertama yang menerima kepakaran IJN.

Mohamad Norza menandatangani perjanjian itu bagi pihak BAM manakala IJN diwakili oleh ketua pegawai eksekutifnya Datuk Dr Aizai Azan Abdul Rahim.Source link

Leave a Reply