Justin bergaduh untuk meraih mahkota Slovenia Open.


KUALA LUMPUR: Juara tunggal lelaki kebangsaan, Justin Hoh memenangi gelaran Slovenia Open 2024 semalam, hanya dua bulan selepas kembali ke aksi pertandingan selepas cedera yang panjang.

Pemain berusia 20 tahun itu bangkit dari ketinggalan satu set untuk mengalahkan pemain Indonesia, Prahdiska Bagas Shujiwo dengan skor 19-21, 21-11, 21-15 dalam final di Pusat Dras di Maribor.

Dunia nombor 179, Justin hanya merupakan pemain Malaysia kedua yang memenangi gelaran tunggal lelaki Slovenia Open selepas kemenangan Ramdan Misbun pada tahun 2013.

Justin yang dilahirkan di Kuala Lumpur dilucutkan haknya bermain selama lapan bulan akibat kecederaan tendon Achilles pada April tahun lalu.

Baru sahaja pulih dari pembedahan, beliau mengalami kecederaan di lutut kanan pada November, menyebabkan beliau terlepas kejuaraan Badminton Asia Team Championships di Setia Alam pada bulan Februari dan merosot ranking dunianya dari 50 teratas ke bawah 200.

Beliau akhirnya pulih dan kembali ke aksi pertandingan dalam Toyota International Challenge di Thailand pada 26-31 Mac sebelum membantu pasukan kebangsaan meraih tempat ketiga dalam pusingan akhir Piala Thomas di Chengdu, China.Source link

Leave a Reply