Nvidia Kumpul US Juta Untuk Kumpulan NGO Israel


Pengeluar cip AS Nvidia dan pekerjanya telah menderma sebanyak US$15 juta kepada pertubuhan bukan untung Israel yang menyokong penduduk awam yang terjejas oleh perang antara Israel dengan kumpulan militan Palestin Hamas.

Ribuan pekerja dari lebih 30 negara telah menderma sejumlah US$5 juta, yang kemudian disusuli oleh syarikat dengan jumlah yang sama lagi iaitu US$10 juta di bawah program khas untuk membantu mereka yang terjejas oleh perang, Nvidia mengumumkan pada hari Ahad (24 Dis).

Perhatikan bahawa sumbangan tersebut merupakan pengumpulan dana kemanusiaan terbesar dalam sejarah 30 tahun syarikat tersebut.

“Kami bangga melihat sokongan yang begitu meluas dari keluarga Nvidia di Israel dan di seluruh dunia, dan kami bersyukur atas doa dan harapan mereka untuk pulangnya rakan sekerja kami, Avinatan Or, dan tahanan lain dari tawanan Hamas,” kata Gideon Rosenberg, timbalan peguam syarikat Nvidia.

“Kami benar-benar terinspirasi oleh kepedulian tulus pekerja kami di seluruh dunia.”

Or, 30, telah menjadi jurutera di Nvidia sejak April 2022, menurut laman LinkedInnya. Beliau ditahan oleh Hamas di festival muzik Nova pada 7 Oktober bersama kekasihnya Noa Argamani dan kira-kira 240 orang lain, beberapa di antaranya telah dibebaskan.

Nvidia berkata pekerja memilih untuk menderma kepada pertubuhan di kawasan tersebut termasuk Dana Asor (JGive), American Friends of Magen David Adom, Doctors Without Borders, Friends of United Hatzalah, IsraAID (US) Global Humanitarian Assistance, Jewish Agency for Israel, World Central Kitchen dan Zaka.

Pengeluar cip tersebut juga berkata bahawa mereka telah menderma beratus komputer kepada keluarga yang dievakuasi dari utara dan selatan Israel, dan menyediakan ribuan makanan panas dari kafeteria pejabat mereka di Yokneam.

Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia, Jensen Huang baru-baru ini berada di Malaysia untuk membuat komitmen untuk pelaburan potensial dalam bidang kecerdasan buatan (AI) dan pusat data, tetapi pada masa yang sama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menghalang kapal yang membawa bendera Israel daripada singgah di pelabuhan Malaysia.

Adakah langkah Nvidia akan mengubah sikap Malaysia untuk tidak menyokong syarikat yang terlibat dalam menyokong Israel dalam peperangan melawan Palestin?Source link

Leave a Reply