Kilang KAREX di Hat Yai, Thailand, mempunyai akses kepada buruh dan getah asli dengan kos yang lebih rendah dan menikmati faedah pelaburan yang menarik serta cukai korporat yang lebih rendah berbanding tiga kilangnya di Malaysia. Rancangan KAREX untuk melancarkan produk baru, iaitu kondom sintetik, berada di landasan yang betul. Kenanga dalam penilaianannya telah mengekalkan ramalannya dengan TP sebanyak RM1.06 dan panggilan OUTPERFORM.

Rumah tersebut telah melawat kilang pengeluaran KAREX di Hat Yai, Thailand, dan menguatkan keyakinannya terhadap prospeknya. Kilang ini merupakan yang terbesar daripada keseluruhan empat kilang KAREX dengan yang lain terletak di Port Klang, Pontian, dan Senai, Malaysia. Kilang Thailand ini mempunyai 25 barisan pengeluaran dengan kapasiti 2.5 bilion keping setahun. Ia juga menggaji kira-kira 1.5k pekerja Thailand, yang membentuk kira-kira 44% daripada jumlah pekerja KAREX secara keseluruhan. Perlu diingat, kumpulan ini tidak mempunyai pekerja pendatang di kedua-dua kilangnya di Thailand dan Malaysia, yang akan melindunginya daripada isu buruh paksa yang melanda beberapa pengeluar sarung tangan pada tahun-tahun sebelumnya. Selain daripada produk asasnya iaitu kondom dan pelincir peribadi, kilang ini juga telah memulakan dua barisan sarung tangan nitril, sebagai sebahagian daripada rancangannya untuk pada akhirnya mempunyai kapasiti tahunan sebanyak 500 juta keping.

KAREX berkata mereka tiada rancangan untuk mengeluarkan sarung tangan pasaran am tetapi jenis-jenis khusus untuk melengkapkan keperluan pelanggan sedia ada. Justifikasi mereka untuk menubuhkan kilang ini termasuk akses kepada buruh dan getah asli dengan kos yang lebih rendah, kadar cukai korporat yang lebih rendah iaitu 20% (berbanding 24% di Malaysia) dan faedah pelaburan yang menarik.

Kondom sintetik masih menunggu sijil CE. KARE terus optimis dengan produk baru ber-margin tinggi mereka, iaitu kondom sintetik, yang lebih nipis (dan oleh itu memerlukan bahan kurang untuk dihasilkan) dengan sensitiviti haba yang dipertingkatkan (yang mungkin meningkatkan kepuasan pelanggan sehingga pembelian berulang). Mereka kini sedang berinteraksi dengan pelanggan OEM utama dengan pelancaran produk yang dijadualkan pada FY25. Mereka merancang untuk menambah lima lagi barisan celupan di kilang Thailand mereka (daripada hanya dua barisan untuk kumpulan keseluruhan pada masa ini), meningkatkan kapasiti tahunannya sebanyak 2.5 kali ganda dari kira-kira 200 juta keping pada masa ini kepada kira-kira 700 juta keping menjelang CY24. Mereka berharap untuk mendapatkan sijil CE (kesesuaian dengan keperluan keselamatan, kesihatan, dan alam sekitar EU) menjelang Jun 2024, diikuti dengan kelulusan US FDA pada 1HFY25.

Meningkatkan kecekapan operasi. KAREX sedang meningkatkan kecekapan dalam perniagaan tender mereka (yang menyumbang sekitar 16% kepada jumlah jualan 1HFY24) dengan mengautomatikkan proses ujian untuk mengendalikan pesanan klien yang berstandard. Syarikat tersebut telah memasang lima mesin ujian elektronik automatik di kilang-kilang mereka di Thailand dan Klang, dengan kadar pengujian melebihi 200 keping setiap minit (berbanding 40 keping setiap minit jika dilakukan secara manual). Selain itu, pemasangan solar 2.5MW yang dirancang di kilang Thailand mereka, yang menyumbang 45% daripada kapasiti pengeluaran keseluruhan mereka, dijangka dapat mengurangkan bil tenaga kilang tersebut sebanyak 30% hingga 50% dalam jangka panjang.

Kenanga berkata mereka terus suka pada KAREX kerana: (i) kedudukan pasaran terkemuka dan jangkauan global dalam industri kondom yang berkembang pesat, diproyeksikan oleh pakar industri pada KADGR 8% hingga 9% dalam tempoh terdekat; (ii) R&D yang kuat dan inovasi produk; (iii) kepatuhan kepada standard dan sijil antarabangsa, (iv) peralihan strategik untuk menjajarkan diri lebih tinggi dalam rantai nilai, dan (v) pemulihan pasaran selepas pandemik dan perubahan keutamaan pengguna, terutamanya di pasaran seperti China, dan kecenderungan meningkatkan keutamaan bagi produk kondom inovatif berkualiti tinggi.Source link

Leave a Reply