Maybank IB Naikkan Harga Sasaran Itmax pada Projek Lampu Jalan di Jalan Raya


Maybank Investment Bank (Maybank IB) telah menaikkan harga sasaran Itmax System Bhd (TP) selepas menerima pesanan variasi untuk penggantian lampu jalan LED oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Rumah penyelidikan menaikkan TP sebanyak 30 sen kepada RM2.40, yang merupakan peningkatan 14% dan mengaitkan TPnya kepada nisbah perolehanan harga (PER) FY24E yang tidak berubah 24.4x, sebuah premium 20% kepada purata PER sederhana rakan sejawatnya.

“Dengan kerja-kerja pesanan variasi dijangka mengambil sekurang-kurangnya 24 bulan untuk disiapkan, kami menjangkakan ia akan meningkatkan perolehan berkumpulan Itmax sebanyak RM23.6 juta setahun untuk FY24 dan FY25E.

“Selain daripada membuat penyesuaian pengurusan umum, termasuk penyediaan bagi kepentingan minoriti untuk rakan kongsi berkaitan Johor, kami menaikkan pendapatan FY24E dan FY25E sebanyak 14% dan 12% masing-masing,” katanya dalam catatan penyelidikan hari ini (13 Februari).

“Kami terus suka Itmax kerana kelebihan kos, keselamatan dan teknikalnya berbanding dengan rakan sejawatnya,” tambah rumah penyelidikan tersebut.

Itmax mengumumkan bahawa ia telah memperoleh pesanan variasi No. 7 (VO7) pada 6 Februari daripada DBKL untuk penggantian lampu jalan LED di daerah yang rosak, tidak berfungsi atau berakhir tempoh jaminan.

Ini adalah ruang kerja tambahan untuk kontrak bekalan, pemasangan dan penyelenggaraan lampu jalan yang diperolehnya pada Julai 2016 untuk tempoh 5 tahun, yang kemudiannya diperbaharui dua kali pada Ogos 2021 dan Ogos 2023.

Pelanjutan kontrak terkini adalah untuk tempoh 3 tahun sehingga Julai 2026 dengan nilai RM52.8 juta.

Maybank IB berkata kontrak VO7 terkini adalah kejutan positif, kerana ia mewakili ruang kerja tambahan kepada pelanjutan kedua yang diberikan tahun lalu.

“Tidak ada panduan sebelum ini untuk ruang kerja tambahan bagi kontrak sedia ada,” katanya.

Rumah penyelidikan tersebut berkata ia memahami bahawa jumlah kontrak VO7 adalah RM47.2 juta, yang akan menampung kos penggantian kira-kira 18,000 unit lampu jalan di daerah tersebut, atau 36% daripada 49,350 LED yang dipasang oleh kumpulan untuk DBKL di daerah tersebut.

“Kami tidak menolak kemungkinan pesanan variasi lebih lanjut di masa depan, kerana keausan akan timbul bagi kapasiti yang dipasang yang masih tinggal dari masa ke semasa,” tambahnya.Source link

Leave a Reply