Berhenti menjaja serangan bola sepakFootball fans dan netizen di negara ini diminta untuk berhenti menyebarkan gosip mengenai isu keselamatan dalam sukan bola sepak dan bertanggungjawab untuk memastikan bahawa bola sepak kekal sebagai sukan yang sihat di negara ini.

Presiden Persatuan Bola Sepak Sabah (SAFA), Datuk Shahelmey Yahya berkata dalam hal ini, penyokong dan netizen sepatutnya tidak membuat spekulasi mengenai insiden-insiden terbaru yang melibatkan tiga pemain bola sepak dan biarkan pihak berkuasa menyiasat.

Timbalan Ketua Menteri Sabah berkata gosip yang tersebar, lebih teruk lagi, provokasi dan penyebaran berita palsu akan menjadikan isu ini lebih hangat, yang tidak akan memberi manfaat kepada sukan.

“Kami di Sabah terkejut dan sedih atas ketiga-tiga insiden serangan yang sepatutnya tidak berlaku dan kami berharap insiden ini tidak tersebar ke kawasan-kawasan lain di negara ini, jadi mari kita mengambil langkah mundur. Saya menggesa semua orang untuk memainkan peranan dalam memastikan suasana positif bagi bola sepak kita.

“Bagi Sabah FC, kami mengambil langkah berjaga-jaga dan memastikan pemain-pemain kami selamat, supaya mereka dapat tenang dan memberi tumpuan kepada Liga Malaysia,” katanya selepas melancarkan jersi rumah Sabah FC di sini hari ini.

Pemain Harimau Malaya, Faisal Halim dilaporkan diserang oleh seorang penyerang dengan asid di sebuah pusat beli-belah di Kota Damansara, Petaling Jaya pada Ahad lepas dan kini sedang menjalani rawatan untuk luka bakar tahap keempat di badan dan wajahnya.

Serangan mengejutkan itu merupakan insiden kedua yang menimpa seorang pemain bola sepak kebangsaan selepas pemain pinjaman Terengganu FC, Muhammad Akhyar Abdul Rashid cedera di kepala dan kaki apabila diserang dan dirampas oleh dua penyamun di kawasan kediamannya di Kuala Terengganu pada 2 Mei.

Kemudian, pemain Johor Darul Ta’zim (JDT), Safiq Rahim diancam oleh dua lelaki di atas motosikal yang memecahkan cermin belakang keretanya dengan pengulu di Johor Bahru pada Selasa.

Sementara itu, Shahelmey berkata jersi rumah Sabah untuk musim ini, yang dipanggil ‘Tagap’ di Sabah atau ‘Tegap’ dalam Bahasa Melayu, mengekalkan warna merah-putih dan dia berharap jersi tersebut akan memberi semangat kepada pasukan Rhino musim ini.

Beliau juga menggesa semua penyokong Sabah untuk membeli jersi original dan tidak membeli jersi atau barangan palsu kerana pembelian barang tiruan akan menyebabkan kerugian kewangan yang besar bagi pasukan.

“Apabila anda membeli yang original, bukan sahaja peminat mendapat barangan berkualiti tinggi tetapi juga membantu Sabah, kami dengar beberapa kelab bola sepak di negara ini mengalami kesulitan kewangan jadi dengan membeli barang original, penyokong dapat membantu pasukan kegemaran mereka. Sokong pasukan tersayang anda,” katanya.Source link

Leave a Reply