ADAMAS berharap tidak wujud penyalahgunaan dadah, terutamanya dalam angkat beratPihak Agensi Anti-Doping Malaysia (ADAMAS) telah menetapkan harapan tinggi bahawa Sukan Malaysia 2024 (SUKMA) yang akan datang di Sarawak pada bulan Ogos ini akan bebas dari sebarang kes doping.

Pengarahnya, Azura Abidin tidak memberikan jaminan tetapi menghendaki semua negeri peserta untuk bersaing secara telus dan bersih semasa Sukan dua tahunan itu, menyatakan bahawa agensi tersebut bercadang untuk menjalankan ujian secara rawak ke atas sukan yang mempunyai kemungkinan tinggi untuk menggunakan dadah terlarang, termasuk angkat berat, yang telah terlibat dalam beberapa skandal doping.

“Kami berhasrat untuk melihat SUKMA menjadi bebas doping kerana Sarawak ingin menjadi penganjur yang paling berjaya, jadi kami menggalakkan semua negeri untuk datang dan bersaing dengan bersih.

“Mesyuarat jawatankuasa teknikal khas yang baru-baru ini berlangsung bersetuju bahawa ADAMAS akan menjalankan penapisan khas untuk atlet angkat berat seperti di Kuala Lumpur (2022). Kita tidak dapat mengumumkan bila tetapi ia pasti akan dilakukan sebelum SUKMA,” katanya kepada wartawan selepas menghadiri majlis buka puasa di Menara KBS di sini semalam.

Tiga atlet angkat berat telah ditangkap kerana menggunakan bahan terlarang, termasuk methandienone, terbutaline dan oxymetholone menjelang SUKMA 2022 di Kuala Lumpur, sementara dua pemenang pingat semasa permainan itu didapati positif menggunakan steroid anabolik androgenik. -BernamaSource link

Leave a Reply