Kerajaan Pertimbang Menumpukan Pada Pendapatan Bukan Cukai Untuk Meningkatkan Pendapatan


Kerajaan akan mempertimbangkan untuk memberi tumpuan kepada pendapatan bukan cukai sebagai alternatif lain untuk meningkatkan pendapatan negara selain daripada pendapatan cukai, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau mengakui bahawa pendapatan bukan cukai memerlukan usaha tambahan, yang termasuklah transformasi syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) untuk memastikan peningkatan pelaburan dalam negara.

Ini (transformasi) akan membawa kepada peningkatan kutipan pendapatan bukan cukai yang menyumbang kepada pendapatan negara, kata Anwar.

“Pada masa ini, pendapatan bukan cukai yang tertinggi adalah daripada pendapatan pelaburan termasuk dividen daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas), Bank Negara Malaysia (BNM), dan Khazanah Nasional Bhd, yang secara purata, menyumbang kira-kira 50 peratus kepada pendapatan negara,” kata Anwar semasa di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau sedang memberi maklum balas tentang cadangan untuk memperbaiki tadbir urus dalam syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan GLIC untuk mengurangkan “kos- kos yang mengalir” dan memberikan pulangan yang baik kepada pendapatan negara.

Pendapatan bukan cukai terutamanya terdiri daripada lesen dan permit, royalti petroleum, serta faedah dan pulangan daripada pelaburan.Source link

Leave a Reply