Membaca Tentang Simpanan Kewangan Negara Malaysia Bulan Februari Oleh Bank Negara Malaysia


Cadangan antarabangsa terkini Bank Negara kembali ke trend menurun, merosot sedikit sebanyak USD0.5b atau -0.5% sebulan ke paras terendah dua bulan sebanyak US$114.3b pada 29 Februari 2024. Jumlah ini mencukupi untuk membiayai 5.4 bulan impor barang dan perkhidmatan (dulu 6.8 bulan) dan adalah 1.0 kali jumlah hutang luar pendek.

Kenanga mengatakan penurunan ini disebabkan oleh pengurangan sedikit dalam simpanan mata wang asing dan aset simpanan lain. Dihuraikan lebih lanjut, simpanan mata wang asing (-USD0.4b atau -0.4% sebulan ke USD101.8b): penurunan pertama dalam empat bulan, mungkin disebabkan oleh penjualan besar-besaran dalam sekuriti hutang Malaysia, nilai USD yang lebih kuat dan intervensi FX BNM. Aset simpanan lain (-USD0.1b atau -5.1% sebulan ke USD2.7b): kadar penurunan paling cepat dalam 17 bulan. Sementara itu, hak mencipta khas, emas dan kedudukan simpanan IMF kekal secara relatif stabil. Dalam nilai ringgit, nilai simpanan BNM merosot sebanyak
RM2.7b atau 0.5% sebulan ke RM524.4b.

Purata bulanan USDMYR (4.77; Jan: 4.68): walaupun bacaan eksport Malaysia yang lebih kuat dari yang dijangkakan dan langkah-langkah Beijing untuk memperkasakan ekonomi, ringgit terdepresiasi kepada paras terlemah dalam sejarah pada bulan Februari. Ini disebabkan oleh bacaan CPI teras AS yang panas, yang merosakkan jangkaan pelabur akan kebijaksanaan Fed yang awal. Akibatnya, indeks USD (DXY) melonjak hingga setinggi 104.96, dan perbezaan hasil negatif MGS-UST 10 tahun melebar kepada purata -37.4 bps (Jan: -22.5 bps). Walau bagaimanapun, usaha bersama oleh kerajaan dan BNM untuk mengukuhkan aliran masuk ke pasaran FX tempatan telah membantu ringgit mengukuh kepada 4.74/USD pada akhir Februari.

Berbanding dengan mata wang serantau: ia bergerak serentak dengan ringgit yang lemah (-1.8%), semua mata wang ASEAN-5 lain terdepresiasi berbanding USD yang semakin kuat. Penurunan dipimpin oleh THB (-1.9%), diikuti oleh SGD (-0.7%), IDR (-0.2%), dan PHP (-0.1%). Ini adalah hasil daripada peningkatan DXY lebih daripada 1.1% kepada purata sekitar 104.1 pada bulan Februari (Jan: 102.9), sebahagian disebabkan oleh penurunan selera risiko pelabur.

Melihat ke hadapan, kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang mampan mungkin akan membuat BNM terus berada dalam keadaan kekal untuk masa yang akan datang. Angka inflasi utama dan inti domestik yang stabil, bersamaan dengan pandangan pertumbuhan KDN kita yang kukuh sekitar 4.5-5.0% pada tahun 2024, menunjukkan bahawa BNM mungkin akan mengekalkan penetapan dasar monetari semasa sepanjang sisa tahun ini.

Ramalan akhir tahun USDMYR (4.42; 2023: 4.59): walaupun ketidakpastian ekonomi global dan kenyataan hawkish Fed Powell, pihak kami masih percaya bahawa kemungkinan besar Fed mungkin akan mula mengurangkan kadar bermula dari Jun seterusnya, mengambil kira bukti ketakstabilan inflasi yang berterusan dan pasaran buruh yang reda dalam beberapa bulan akan datang. Sekiranya tanda-tanda kelemahan dalam pasaran buruh, seperti penurunan dalam PMI perkhidmatan AS dan upah swasta yang lebih rendah pada bulan Februari, terus muncul, Fed mungkin akan yakin untuk melonggarkan sekatan dasar. Keraguan yang meningkat atas pandangan ekonomi AS yang kuat mungkin membawa pelabur untuk menyesuaikan semula jangkaan pemotongan kadar Fed, melemahkan USD, dan meningkatkan daya tarik aset-on risiko.

Dengan sokongan dasar tambahan dari China yang bertujuan untuk menghidupkan semula ekonominya, bersama dengan usaha BNM untuk meningkatkan aliran masuk FX, ringgit dijangka mengukuh kepada paras 4.42/USD menjelang akhir 2024. Walau bagaimanapun, untuk menarik pelabur ke Malaysia, adalah penting untuk mengekalkan keyakinan pelabur terhadap arah dasar fiskal negara.Source link

Leave a Reply