Wanita marah kepada pelanggan yang mengadu tentang harga mahal laksa Johor


Dengan kenaikan harga barang-barang hari ini, tidak hairanlah melihat penjual menaikkan harga produk mereka, terutamanya mengambil kira faktor-faktor lain yang mempengaruhi proses membuat produk mereka.

Seorang wanita baru-baru ini terganggu dengan interaksi antara penjual laksa Johor dan pelanggan yang ingin memesan hidangan mereka untuk 15 orang tetapi mengeluh tentang harga yang mahal.

Dalam tangkapan skrin, pelanggan tersebut mengeluh tentang penyenaraian RM150 penjual dan mengatakan bahawa mereka menetapkan bajet mereka pada RM5 untuk setiap orang bagi laksa Johor.

Dalam satu catatan oleh Rusyainie Ramli di Facebook, beliau menerangkan bagaimana membuat hidangan itu sendiri merupakan proses yang memerlukan tenaga dan kos yang tinggi.

“Saya benar-benar marah jika saya mendengar orang lain meremehkan betapa sukarnya memasak tradisional Melayu seperti laksa Johor. Ia bukan senang untuk membuat hidangan ini.

JUGA DIBACA: Pos Reddit orang Malaysia membangkitkan perdebatan harga barang keperluan

“Laksa Johor yang rumit untuk disediakan adalah satu perkara. Jangan main-main apabila melibatkan kos modal yang diperlukan untuk membuat hidangan” katanya dalam catatannya.

Dari bahan-bahan sehingga jumlah persediaan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan, Rusyainie menjelaskan bahawa bahan utama hidangan itu, ikan kembung, sudah sukar untuk diperoleh dan juga merupakan bahan yang mahal.

Bukan sahaja itu, ikan-ikan lain seperti udang kering, udang kecil, ikan tamban masin, bawang, kerisik, santan dan serbuk kari dan juga bahan-bahan lain yang tidak disenaraikan dalam pos beliau, bersama dengan “jumlah minyak masak yang mencukupi.”

Beliau juga menyebut bahawa Laksa Johor menggunakan mi spaghetti yang juga lebih mahal daripada mi lain seperti mi kuning yang biasanya digunakan untuk hidangan mi berkuah.

JUGA DIBACA: Penumpang KLIA marah dengan Nasi Lemak RM63.10

“Kuah tersebut harus dimasak sekurang-kurangnya selama dua jam sehingga minyak terkeluar, kemudian kuahnya akan menjadi lazat.

“Adakah anda fikir gas dan elektrik itu percuma? Saya terpaksa menyedut asap sepanjang masa saya memasak. Ini tidak termasuk kos penggunaan penghawa dingin jika ada di dapur saya.

“Jika seseorang tetap mahu menghabiskan RM5 untuk satu pinggan, sila masak sendiri. RM5 sepinggan pun tidak mencukupi kos (pembuatannya),” tambahnya.Source link

Leave a Reply