FFP membantu menangani isu gaji dalam bola sepak tempatan


PETALING JAYA: Pelaksanaan ‘Financial Fair Play’ (FFP) yang akan digunakan oleh Liga Bolasepak Malaysia (MFL) untuk musim ini akan memberi tumpuan kepada penyelesaian masalah tunggakan gaji kelab-kelab bola sepak tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Stuart Ramalingam berkata sebelum ini Liga Malaysia (M-League) hanya mendapat maklum balas mengenai masalah gaji pemain dari laporan media tempatan tanpa mengetahui sumber sebenar.

Oleh itu, beliau berkata, pelaksanaan FFP akan memastikan semua butiran mengenai pembayaran gaji akan dipantau oleh MFL melalui dokumen yang diminta daripada kelab-kelab bola sepak negara.

“Kami mempunyai gambaran asas tentang siapakah yang dibayar gaji, jadi atas dasar itu, FFP pada tahun pertama mungkin tidak dapat menghapuskan masalah secara keseluruhan, tetapi boleh menanganinya awal apabila sesuatu seperti ini berlaku.

“Kami akan mengambil tindakan awal untuk meminta dokumen tertentu daripada kelab untuk mengkoordinasikan pembayaran gaji dalam musim ini, ini adalah fasa pertama FFP,” kata beliau kepada wartawan baru-baru ini.

BACA JUGA: Sabah FC selesai masalah gaji dengan hanya satu bulan tunggakan yang perlu diselesaikan

Pada hari Isnin MFL dalam kenyataan berkata FFP akan dilaksanakan sebagai gantian Program Kawalan Ekonomi pada tahun 2020.

Menurut MFL, satu kajian mendalam telah dilakukan oleh Unit Pelupusan Kelab MFL untuk menyesuaikan FFP kepada ekosistem bola sepak negara dan merujuk FFP kepada Persatuan Bola Sepak Asia (AFC).

Sistem yang disesuaikan dengan keperluan M Liga, telah disepakati oleh Lembaga Pengarah MFL dalam mesyuarat yang diadakan pada 6 Mac 2024.

Sementara itu, mengenai teknologi Video Assistant Referee (VAR) Stuart berkata ketepatan keputusan lebih diutamakan oleh sistem berbanding kelajuan.

“Saya harap peminat akan memahami, dalam beberapa minggu pertama pegawai mungkin mengambil masa lebih lama dari biasa. Kami tidak pernah memiliki VAR di Malaysia.

BACA JUGA: PFAM bersedih dengan pemain KDA FC atas tunggakan gaji

“Tetapi jika orang membandingkan VAR di negara lain yang sudah wujud selama dua atau tiga tahun dengan VAR di Malaysia, sebabnya adalah hakim sukan perlu mengambil masa untuk membuat keputusan yang betul,” katanya.

Semalam, FAM mengumumkan bahawa VAR untuk pertandingan Liga M pada musim 2024/2025 telah diluluskan secara rasmi oleh Persatuan Bola Sepak Antaraabangsa (FIFA) pada hari Isnin.

Pembangunan ini telah disahkan oleh Timbalan Presiden FAM Datuk S Sivasundaram dan digambarkan sebagai satu kebanggaan bagi Malaysia kerana negara itu termasuk di antara 68 negara yang menerima pengiktirafan dan kelulusan FIFA untuk menggunakan VAR.

Total enam perlawanan percubaan baru-baru ini telah dijalankan oleh FAM dan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) sebagai badan pemerintah Liga M untuk melihat tahap kemahiran pengadil dan keberkesanan teknologi VAR.Source link

Leave a Reply