Kenaikan Sedikit Harga Jualan Semula Kondominium di Singapura, Jualan di bulan Februari Walaupun Permulaan Lembab Bagi Tahun 2024Kenaikan harga dan jumlah jualan semula kondominium di Singapura hanya sedikit meningkat pada bulan Februari, yang disebabkan oleh perayaan Tahun Baru Cina.

Walaupun permulaan yang lembap untuk 2024, para analis tetap optimis tentang prospek pasaran, dengan jangkaan bahawa transaksi jualan semula mungkin akan meningkat dalam beberapa bulan akan datang.

Dari Januari hingga Februari, harga meningkat sebanyak 0.2 peratus, berbanding dengan penurunan 0.6 peratus yang dilihat pada bulan Januari dan peningkatan 0.3 peratus yang direkodkan sebulan sebelum itu, mengikut data kilat yang dikeluarkan oleh portal hartanah 99.co dan SRX pada 26 Mac.

Secara keseluruhan, harga meningkat sebanyak 6.1 peratus berbanding Februari 2023.

Jumlah jualan semula kondominium meningkat sebanyak 1.2 peratus pada bulan Februari, dengan 760 unit dijual semula.

Ketua penyelidikan dan kandungan PropNex, Wong Siew Ying menyatakan bahawa peningkatan sedikit dalam jumlah jualan semula pada bulan Februari menghentikan siri tebakan tiga bulan berturut-turut dalam penjualan semula kondominium.

Berbanding dengan tahun sebelumnya, jumlah jualan semula kondominium meningkat sebanyak 0.9 peratus dari 753 unit pada bulan Februari 2023, kata Wong.

Sun, penyelidik utama dan strategist di firma hartanah OrangeTee Group, berkata bahawa kadar faedah yang dijangka akan turun akan memberi impak positif kepada pasaran.

“Demand untuk hartanah semula mungkin akan menguat dalam bulan-bulan akan datang jika kadar faedah berkurangan, meningkatkan kebolehcapaian perumahan dan menarik lebih banyak pembeli ke pasaran,” katanya.

Sementara itu, hanya empat unit kondominium telah dijual semula kepada warga asing pada bulan Februari, menyumbang hanya 0.6 peratus daripada jumlah transaksi jualan semula kondominium.

Wong mengatakan keempatnya dijual semula kepada warga Amerika Syarikat, yang terkecuali dari membayar duti pembeli tambahan 60 peratus untuk rumah kediaman pertama mereka di Singapura.

Sejak langkah-langkah diperketatkan pada bulan April 2023, permintaan dari pembeli asing telah berkurang secara ketara. Pada bulan Februari, pembeli Singapura menyumbang 78.6 peratus daripada transaksi jualan semula kondominium, dengan penduduk tetap membentuk 20.8 peratus, katanya. – The Straits TimesSource link

Leave a Reply