Minimalis, kena ‘pandai’ main warna, pencahayaan


KONSEP minimalis atau ringkas sememangnya tidak perlu diperkenalkan lagi memandangkan ia menjadi pilihan ramai peminat
dekorasi pada ketika ini.

Bagi pemilik kediaman dengan ruangan terhad, sudah tentu konsep ini yang dipertimbangkan terlebih dahulu.

Bagaimanapun, kadangkala ada yang was-was untuk menata ruang dengan konsep sebegini memandangkan risau suasana rumah tampak ‘membosankan’ dengan penggunaan warna-warna lembut dan selamat pada aksesori dan perabot.

Namun, tetapi tidak bagi Konsultan Hartanah, Rozahila Yazid. Beliau bijak bermain dengan warna dan pencahayaan bagi memastikan ruang ditatarias dengan konsep minimalis tetap tampil menawan.

Berkongsikan kepada Seri, suri hati kepada Hizan Asran itu berkata, kombinasi serasi antara warna dinding yang terang dengan pencahayaan lampu yang sangat minimalis menjadikan ruang tidak kelihatan bosan.

Malah, masih sesuai dipadankan dengan langsir dan perabot yang terdiri daripada rona lembut.

“Cat yang digunakan pada dinding adalah rona terang yang sedikit greyish yang dipadankan dengan perabot berwarna lembut.

“Ia menampakkan ruang lebih besar, tenang dan senang untuk mengemas,” katanya yang memang menggemari konsep ringkas dalam dekorasi.

Kediaman jenis pangsapuri berkeluasan 1,000 kaki persegi itu juga tampak begitu kemas dengan keseluruhan dinding dan aksesori dilatari dengan roan putih dan lembut.

Penggunaan warna sedikit gelap hanya dapat dilihat pada ruangan makan dengan penggunaan kerusi meja makan daripada warna seakan kelabu gelap yang memberikan efek kontra.

TIDAK SARAT

Malah, katanya konsep minimalis yang turut menekankan penggunaan dekorasi yang tidak begitu sarat, menjadikan ruang lebih mudah
untuk dibersihkan.

Aksesori hiasan juga begitu ringkas dengan penggunaan cermin kecil berbentuk estetik pada dinding bersebelahan televisyen yang cukup untuk memberikan sentuhan dekorasi ringkas.

Bagaimana pun, untuk tidak menjadikan ruang terlalu ‘ sarat’, Rozahila menyelitkan beberapa jenis tumbuhan hijau semula jadi untuk membangkitkan suasana.

Penggunaan tumbuhan hijau hidup, memberikan efek segar pada suasana ruang berlatarkan rona lembut dan asas.

Berkongsikan tips kediaman sentiasa kelihatan kemas, kata Rozahila, dia dan suami sentiasa memastikan ruang dikemaskan terlebih dahulu sebelum meninggalkan rumah.

“Jadi, walaupun pulang dalam kepenatan tetapi apabila melihat rumah dalam keadaan kemas, jadi senang hati,” katanya.

Source link

Leave a Reply